НОВИНИ

Остра реакция на МВНР за агитация в Турция за българска политическа партия

Заместик-министърът на външните работи Бойко Мирчев се срещна днес с посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче, за да постави остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Република Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания. Това се казва в официално съобщение на страницата на Външно министерство.

остра реакция мвнр агитация турция българска политическа партия
bnt avatar logo
от БНТ
17:59, 07.03.2017
Чете се за: 00:46 мин.
Избори 2017

От него става ясно още, че турската страна е дала разрешение за разкриване на секционни избирателни комисии за парламентарните избори на 26 март, в което категорично се забранява провеждането на политическа пропаганда на територията на Турция. Като страна член на Европейския съюз, който е основан на правила, България стриктно спазва условията.

Изказванията на министъра на труда и социалната сигурност на Турция Мехмет Мюез-зиноглу, направени в Истанбул пред изселници от България на 3 и 6 март, нарушават това изискване и пораждат редица въпроси.

Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи, се казва още в съобщението. Заместник-министър Мирчев е апелирал към посланик Гьокче да доведе до знанието на своето правителство позицията на българската страна и е призовал да не бъдат допускани подобни нарушения.

От своя страна Съветът за електронни медии подготвя писмо до Министерство на външните работи заради предизборния клип на ДОСТ, в който попада в кадър и посланикът на Турция Сюлейман Гьокче, съобщи председателят на съвета Мария Стоянова. СЕМ се е самосезирал заради предизвиканата обществена реакция. Стоянова смята, че участието в предизборната кампания на официални представители на други държави, дори и партньорски, не могат да бъдат оставени без последствие и препраща към правомощията на външно министерство и изпълнителната власт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските цветя изчезнаха от пазара за осми март
Българските цветя изчезнаха от пазара за осми март
Ремонтират Алеята на спортната слава във Варна
Ремонтират Алеята на спортната слава във Варна