НОВИНИ

Остри реакции срещу това Валери Симеонов да оглави Съветa за хора с увреждания

Остри реакции в парламента срещу законовия текст, който предвижда вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Текстът мина вчера на първо четене в социалната комисия в парламента.

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:56, 25.10.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Спорният текст от Закона за хората с увреждания е съгласуван много преди скандала с вицепремиера Валери Симеонов. След този скандал, някои от депутатите смятат, че този текст трябва да се промени в частта, която предвижда Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Антон Кутев, ПГ на "БСП за България": Звучи почти като виц, но истината е, че законът е писан доста преди да избухне скандалът сега с Валери Симеонов. На мен не ми изглежда лош самият закон, тоест да се качи нивото на вицепремиера е добра, проблем е, че вицепремиерът, в този случай, е нелепо избран. Лоша кандидатура на лошо място.
Хасан Адемов, ПГ на ДПС: Ясно е, че това предложение е скандално, между първо и второ четене ще предложим отново министърът на труда и социалната политика да е този, който да оглави Националният съвет за интеграция на хората с увреждания.
Явор Нотев, ПГ на ОП: В определената ситуация подобно предложение съдържа известна провокация към общественото настроение. Не ми се струва удачно такъв риск.
Светлана Ангелова,ПГ на ГЕРБ: Аз смятам, че няма никаква драма и след консултации, след обсъждане, може да претърпи промени този текст.
Веселин Марешки, ПГ на ПП "Воля": Ние не трябва да сменяме закона, за да прехвърлим тази дейност към друг вицепремиер, трябва да сменим вицепремиера.

Ако остане той на този пост, както се очертава?

Веселин Марешки: Ще има огромен скандал.
;

Законите за хората с увреждания и за личната помощ ще влязат утре в дневния ред на НС. От ляво смятат, че рано или късно Валери Симеонов трябва да подаде оставка.

Същевременно от ГЕРБ внесоха предложения за промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-строги мерки срещу домашното насилие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обезвредиха старата авиационна бомба, открита в центъра на София
Обезвредиха старата авиационна бомба, открита в центъра на София
Фелдшерка изроди близначета в линейка в Стражица
Фелдшерка изроди близначета в линейка в Стражица