НОВИНИ

Остри реплики между Стефан Цанев и Вежди Рашидов

Остри реплики между писателя Стефан Цанев и министъра на културата Вежди Рашидов. В отворено писмо до Рашидов Цанев написа, че отказва да приеме най-висшето държавно отличие на Министерството - "Златен век". Причината - с ордена е награден и бившият директор на Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов. По думите на писателя Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви са хора на изкуството.

остри реплики стефан цанев вежди рашидов
bnt avatar logo
от БНТ
20:31, 09.01.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Министърът на културата отговори с писмо, в което честити на Цанев 80-годишния му юбилей и изразява дълбокото си уважение към него. Рашидов припомня, че отличието на Димитър Иванов е присъдено след предложение на музеи и университети и казва, че би могъл да направи дълъг списък на раздаваните награди на доносници на ДС, които "днес са ревностни демократи". Все още отличието за Стефан Цанев не е подписано, защото предложението за него не е получено, пояснява Рашидов.



"Награждаването на един от висшите ѝ ръководители с най-високото отличие на Министерство на културата, „Златен век", означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви", пише Цанев.

"За раздаваните награди на доносници на Държавна сигурност в годините на новата ни демокрация мога да ти направя един доста голям списък от тях, които днес са ревностни демократи. "Естествено е човек да има своя позиция да приеме или да отхвърли нещо. Но в случая трудно разбирам какво не желаеш да приемеш, тъй като аз до този момент не съм имал възможността да подпиша за каквото и да е отличие. "
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красен Кралев откри първата си самостоятелна изложба живопис
Красен Кралев откри първата си самостоятелна изложба живопис
Защо спря парното в Перник? В търсене на истината
Защо спря парното в Перник? В търсене на истината