НОВИНИ

Осветиха мирото на Велики Четвъртък

В храма "Св. Александър Невски" беше отслужена съборна света Василиева литургия и беше осветено мирото, чието варене започна в понеделник.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:40, 05.04.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Рано сутринта митрополити, епископи и свещеници изнесоха от притвора на катедралния храм седем съда, наречени конкуми. Те бяха пълни с мирото, което беше варено тук три дни от понеделник до сряда без прекъсване. Съдовете бяха отнесени в олтара.

Неофит, патриарх български: Това е знак, че светата ни църква е автокефална и само автокефалните църкви имат право да варят свое миро. И се радваме за това и празнуваме тържествено днес.

По време на светата Василиева литургия седемте съда с ново миро бяха изнесени от олтара и свещениците обиколиха с тях храма. Начело на шествието те носеха съд, наречен "Алабастър", в който има миро, дарено ни от Вселенската патриаршия през 1945 година. След като бяха отнесени отново в олтара, съдовете с новото миро бяха отворени и то беше осветено от патриарх Неофит.

После по традиция във всеки от съдовете с ново миро беше налято част от старото миро от съда "Алабастър" като знак на приемственост с църквата майка - Вселенската патриаршия. Освещаването на мирото завърши с литийно шествие, при което съдовете бяха тържествено пренесени от катедралния храм в Светия Синод. Там то ще се съхранява в специална миротека.

Отец Николай Георгиев, "Връзки с обществеността" при Светия Синод: Под много, много, много строгия контрол на главния секретар на Светия Синод. До всеки милиграм се пише в една книга, която си е древна, кой колко е получил и то не всеки може да получи, а само архиерей или точен негов представител.

И така митрополитите ще взимат миро за нуждите на епархиите си и ще раздават на своите храмове.До следващото мироварене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Язовир „Борово“ е в неизправност и се нуждае от спешен ремонт
Язовир „Борово“ е в неизправност и се нуждае от спешен ремонт
Пожар избухна в болница в Истанбул, пациентите са евакуирани
Пожар избухна в болница в Истанбул, пациентите са евакуирани