НОВИНИ

От АПИ съветват да се пътува без стикери заради липсата на винетки

Служител на Агенция „Пътна инфраструктура“ в София е съветвал шофьори да пътуват без винетки в предпоследния ден на 2017 година. За това сигнализират наши зрители, които се свързали с пътната агенция заради липсата на седмични винетки по бензиностанциите. На въпросът им какво да правят в този случай, служителят ги съветвал да пътуват спокойно без стикерите, тъй като няма да бъдат проверявани от Пътна полиция.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски БНТ2, А. Дочева
19:55, 04.01.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

В края на всяка година седмичните винетки изчезват от бензиностанциите и пощенските клонове. И въпреки че от министерството на регионалното развитие и благоустройство обещават решение на проблема, той остана нерешен и в края на миналата година. Заради липсата на седмични стикери столичани, които бяха решили да пътуват извън София, се принудиха да си купуват месечни винетки. Други обаче потърсиха агенция "Пътна инфраструктура", за да ги попитат как да действат. Изненадващо техен служител им казал, че няма проблем да се движат без винетка по празниците и ги уверявал, че полицаите няма да ги проверяват за задължителния стикер.

На 30-и декември Валентин Александров от Кюстендил отива, за да си купи винетка за новата година от пощата. Оказва се, че това не е възможно и затова пита дали имат седмична. Оказва се, че такава от години не се предлага в града. Мъжът позвънява в Агенция „Пътна инфраструктура“, от където служител му казва, че няма проблем да се движи без стикер по празниците и го уверява, че полицаите няма да го проверяват дали има винетка. Валентин обаче се усъмнява в това и решава да звънне в полицията.

Валентин Александров: Звънях в МВР в КАТ- София. Казаха ми, че ще ме глобят 400 лева ако изляза на пътя с невалиден стикер.

Репортерът на БНТ2-София Владимир Христовски също звънна, за да разбере какво ще го посъветват от Пътната агенция.

Недялков, ситуационен център на АПИ: Ако пътувате сега, тези дни, не би трябвало да ви правят проблем от полицията за винетки.
БНТ2: Мислите ли, че нямат да ми направят проблем от полицията, без винетка да пътувам?
Недялков, ситуационен център на АПИ: Негласно имаме такава информация, защото винетките уж са пуснати, но не знам защо още ги няма по бензиностанциите.

Потърсихме за коментар ръководството на Пътната агенция. В писменият им отговор до БНТ2 посочват, че са направили проверка на телефонните разговори от 30-и декември. Тя е показала, че техен служител наистина е давал такава информация, заради което ще бъде глобен. От Министерството на вътрешните работи бяха категорични, че при проверка в извъннаселено място полицаите винаги изискват валиден винетен стикер за движение по пътищата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финализирана е сделката за наработещата ТЕЦ „Варна“
Финализирана е сделката за наработещата ТЕЦ „Варна“
Кражба на бижута за милиони във Венеция
Кражба на бижута за милиони във Венеция