От БДЖ показаха локомотив, изрисуван с графити от Насимо

Влак с изрисуван с графити локомотив потегли днес от София за Бургас. Нестандартната идея на БДЖ има за цел да покаже, че рисуването в градска среда може да има и красив краен резултат.

от Бюлент Мюмюнов
17:15, 13.08.2019
Чете се за: 00:41 мин.
Още
бдж показаха локомотив изрисуван графити насимо

Това е първият локомотив у нас, който изглежда така. Автор на проекта, реализиран за 10 дни, е българският художник Станислав Трифонов - Насимо. Той е известен като един от пионерите на източноевропейската графити и стрийт арт култура.

Станислав Трифонов - Насимо: Вкарал съм образа на българската жена от една страна, а от другата - лъвският образ в две състояния. Той символизира силата и потенциалът, които всеки един от нас носи. Локомотивът е препратка към нас, като е опит да се покаже силата, която е в самите нас. Има и букви от глаголицата, които също носят своето послание. Те отново са символ на силата.

Художникът има и друго послание, насочено към авторите на графити, които съсипват току що боядисани сгради например. Че творбите им могат и трябва да радват окото, а не обратното.

Шареният локомотив си спечели много почитатели, които побързаха да се снимат пред него. А стратегията на БДЖ е да привлече повече пътници, които да се чувстват приятно във влака.

Константин Азов, отговорник рекламната стратегия на БДЖ: Търсим продължение на този проект. Миналия месец пуснахме спални вагони с променен вътрешен интериор. Стремим се да правим такива неща, които да се приемат добре от цялото общество.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Арести след вчерашния погром в столично заведение
Арести след вчерашния погром в столично заведение
БСП призоваха да започне обсъждането на Бюджет 2020
БСП призоваха да започне обсъждането на Бюджет 2020