НОВИНИ

От днес е разрешен ловът за прелетен дивеч

От днес в цялата страна официално е разрешен ловът на пернат дивеч. От Изпълнителната агенция по горите призовават за стриктно спазване на правилата за безопасност при ловуване, както и на противопажарните правила, тъй като високите температури през деня са предпоставка за лесно възникване на горски пожари. Вижте как откри птичия лов една от най-старите ловни дружинки във великотърновското село Хотница.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
08:25, 13.08.2016 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Началото на организирания лов в България започва от тези живописни водопади край село Хотница. Тук, през далечната 1884 година е учредена първата ловна дружина. И днес потомците на първите ловци у нас спазват правилата описани в първия устава.

Кирил Бояджиев - Ловно-рибарско дружество „Сокол" гр. Велико Търново
„Имали са устав с 4 точки подписан от Княза и задачата и намерението е било да ловуват заедно, съвместно, т.е да имат контрол, дори в един от членовете на устава е имало наказание за бракониери"

Затова всеки ловен ден за десетките дружини в цялата страна започва с подробен инструктаж, маршрут и цели.

От днес до първи октомври е разрешен отстрела на пъдпъдък, гургулица, гревек и бекас. Ловува се организирано, само в почивните дни. Удоволствието от лова обаче далеч не се крие в отстреляния дивеч, казват ловджиите от Хотница.

Иван Иванов - ловец
„Лова е начин на живот. Удоволствие, да чакаш цяла година да се открие сезона сега"

Пламен Асенов - ловец
„Удоволствието идва дори и без дивеч, самата тръпка да излезеш навън сред природата пак е част от лова"

Разбира се, истински лов става само с вярно и добре обучено куче. Всеки, който не спазва закона обаче подлежи на солени глоби - пет хиляди лева грози употребилите алкохол по време на лов. Толкова е и санкцията за бракониерите. За всички други - наслука и незабравими преживявания по ловните полета на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН изпрати допълнително 4000 души в Южен Судан
ООН изпрати допълнително 4000 души в Южен Судан
Фидел Кастро на 90 години
Фидел Кастро на 90 години