НОВИНИ

От кореспондента на БНТ в Брюксел: Пучдемон може да обжалва заповедта за арест

Корепоспондентът на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова предаде, че там все още няма реакции за заповедта за арест, поискана от испанската прокуратура за бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон.

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 02.11.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Заповедта първо трябва да се одобри от испанския съд, както и от белгийската прокуратура. Чак тогава местната полиция ще пристъпи към действия.

Белгийската прокуратура също трябва да я одобри, за да я изпълни местната полиция. Тя ще връчи заповедта на Пучдемон и той доброволно ще замине за Испания или да бъде екстрадиран. Следват дълги политически процедури, защото той може да обжалва заповедта за арест в Белгия. Обжалването ще отнеме поне два месеца, а изборите са за 21 декември.

Така Карлес Пучдемон ще има възможност да участва в изборите, ако процедурата по обжалване се проточи очакваното време. Той е наел един от най-добрите белгийски адвокати в областта на защитата на човешките права, който се е занимавал с подобни дела за баските сепаратисти, а е и ключова фигура сред фламандските националисти.

Пемиерът Шарл Мишел е в деликатна ситуация - той след референдума осъди полицейското насилие, което му навелче гнева на Мадрид. Един от неговите министри открито каза, че Пучдемон може да поиска политическо убежище в Белгия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дългоочакван ремонт спасява Жълтото училище в Пловдив
Дългоочакван ремонт спасява "Жълтото училище" в Пловдив
Ясен Сливенски, БЧК: Първо ще ремонтираме най-пострадалите къщи в Бургаско
Ясен Сливенски, БЧК: Първо ще ремонтираме най-пострадалите къщи в Бургаско