НОВИНИ

От нашия специален пратеник: Скоро храната за мигрантите няма да стига

Положението с мигрантите на гръцко-македонската граница е спокойно, имало е само две мирни демострации,каза специалният пратеник на БНТ Александър Марков.Отворени са два допълнителни лагера за 3000 души, но числото на блокираните в Идомени се увеличава и вече то е 9000.Неправителствените организации съобщават, че ако потокът от бежанци продължава, утре няма да могат да им предоставят необходимата храна и медицински услуги.

Александър Марков
от Александър Марков
17:32, 01.03.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Политиката по пропускане на мигранти не се е променила и се пускат по 580 човека на ден към Македония.

Бежанците се регистрират на входните точки, получават документ, с него те могат да се придвижват спокойно в Гърция. За да излязат от страната, им трябва изходен печат и номер.

Пред полицейският пункт, който отваря за около 2 часа на ден, днес се беше извила голяма опашка от 200-300 души, които искаха да получат този печат и номер, каза специалният ни пратеник.

Номерата са стигнали до 65, като 1 номер отговаря за 60 души, за да се стигне до номер 130, трябва да минат 60 групи от по 60 души. Тези, които имат номер 129, ще се наложи да чакат по още 5 седмици на пункта Идомени.

Лекарите предупреждават, че условията се влошават постоянно.

;
Активист от "Лекари без граница": Границите са затворени и хората питат защо. Не знаят какво ще им се случи. Мнозинството са жени и деца, уязвими хора, хора с недъзи и със здравословни проблеми. Имаме нужда от европейски решение сега. Гръцките власти само правят регистрации и цялата хуманитарна криза е оставена в ръцете на неправителствени организации. Това не е решение.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой кандидати за Нобел за мир
Рекорден брой кандидати за Нобел за мир
Очакваното застудяване ще унищожи цъфналите дръвчета
Очакваното застудяване ще унищожи цъфналите дръвчета