НОВИНИ

Безпрецедентно съвещание: МВР, ДАНС и прокуратурата - заедно

Борбата с корупцията по високите етажи, битовата престъпност и сигурността на хората чрез по-добра охрана на обществения ред и противодействието на контрабандата бяха основните акценти на безпрецедентно съвместно съвещание на МВР, ДАНС и прокуратурата. На него присъства и премиерът Бойко Борисов. Полицаи, държавни агенти и прокурори са обсъждали внимателно качественото събиране на годни за съда доказателства.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:28, 01.03.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
Сотир Цацаров, главен прокурор: Според мен трябва да се промени целия модел на охрана на обществения ред. Той трябва да възприеме модела, който съществува в няколко европейски страни и в една южна, наша съседка. Силна полиция в градовете. Силна, постоянно базирана Жандармерия, постоянно базирана в малките населени места и селата, съответно разпределена и двете с разследващи функции.
;

Това е безпрецедентно заседание, коментира репортерът Иво Никодимов, който проследи работата на заседанието.

- За първи път откакто МВР и ДАНС се разделиха в две отделни служби се случва така, че се събират в едно съвещание не само централните им ръководства, заедно с прокуратурата, а и техните структури по места, - каза Иво Никодимов. - За първи път чуваме, че се обсъжда, макар и неофициално, че има общо между борбата с корупцията във високите етажи на местната власт и битовата престъпност. За първи път се търси по какъв начин да се изобличи корупцията в местната власт и особено онази корупция в местната власт, която покровителства битовата престъпност.

В същото време службите очевидно имат информация и данни, за които искат да събират доказателства, че местната власт покровителстват тази престъпност допълни още репортерът на БНТ.

;

Проблемът е как ще се финансира това, защото МВР няма капацитета. Вътрешният министър обясни, че се опитват с вътрешни резерви и с пренасочване на административни бройки към реални полицейски служители за да обезпечат по-голямо присъствие.

Премиерът припомни, че всъщност най-добрата превенция е бързото и неотложно наказание на тези, които са извършили престъпления, но каза, че той няма да се намесва в съдебната власт, коментира Иво Никодимов.

Единствената роля на правителството е да създава по-добри условия за работа на прокурори съдии, каза бойко Борисов след като разгледа почти готовата вече нова сграда на Софийския районен съд където ще се настани наказателната колегия.

;

Бойко Борисов, министър-председател: Виждате, докато другите говорят, ние показваме и даваме възможност на Съдебната власт да работи в най-добри условия и се надяваме те да работят така, както обществото очаква. Максимално бързи, точни и справедливи съдебни процеси. Добри обвинителни актове и всички останали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакваното застудяване ще унищожи цъфналите дръвчета
Очакваното застудяване ще унищожи цъфналите дръвчета
Докладът за КТБ да стане публичен, реши правната комисия
Докладът за КТБ да стане публичен, реши правната комисия