НОВИНИ

София-домакин на Международна конференция "В огледалото на Дхарма"

Светила от Европа и Индия в областта на истокознанието събра в Софийския университет двудневната международна конференция "В огледалото на Дхарма: Индийската култура през вековете".

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
13:59, 01.03.2016
Чете се за: 00:54 мин.
Още

- Защо тази тема - "В огледалото на Дхарма"?

проф. Милена Братоева - индолог, СУ
- Защото Дхарма е ключово понятие в индийската култура. То в нещо като код на тази култура и събира в себе си всичко, което представлява всъщност тази култура от дълбока древност до ден днешен.

24 научни доклада на големи имена. Между тях разбира се и българи. Индологията ни е една от най - силните в света. И не случайно. Вече за втори път индология в СУ събира световен елит тук, заедно с Ай - Си - Си - Ар - така е известен в света могъщия Индийски съвет за културни връзки. И въпреки, че днес Индия е сред 4-те най - пъргави икономики в света, културата там е на ч - во място.

Н.ПР. Раджеш Кумар Сачдева - посланик на Индия
"Тази конференция означава много за нас. Защото България е страна, в която хората знаят много за Индия, но така могат да научат още повече и да разбират по - точно съвременното развитие на Индия."

Дхарма е може би точно толкова необятно понятие, колкото е самата Индия

проф. Борис Захарин (Русия)
"Дхарма е религиозен принцип, който ръководи морала, поведението и постъпките ни и се употребява в смисъла, който влагаме в понятията "морален" или "неморален" .

проф. д-р Ананд Шарма (Индия)
"Всъщност Дхарма не точно религия, а нещо повече от религия - това е всичко, което правим в живота - житейска философия"

проф. д-р Шашибала (Индия)
"Дхарма те вдъхновява да следваш ценностите, да си морален, да обичаш, да се жертваш за мир и хармония между хората и в света."

Дхарма е порядък в космическия смисъл на думата. И ако спазваш нормите на Дхарма, а те властват във вселената - имаш шанс да изминеш най - пълноценно земния си път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Група журналисти леко ранени при обстрел в Сирия, има и българи
Група журналисти леко ранени при обстрел в Сирия, има и българи
Розалия Димитрова е новият директор на Агенция Митници
Розалия Димитрова е новият директор на Агенция "Митници"