НОВИНИ

От първо лице за Георги Марков

„От първо лице за Георги Марков“ – поредица от срещи под този надслов припомниха за писателя дисидент и неговото наследство. В Пловдивлектори бяха писателите Румяна Еберт и Димитър Бочев, а модератор бе журналистът Тони Николов. Срещите са част от проекта на Софийска платформа „Уроци от миналото: Какво се случи преди `89-та“.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
18:00, 27.10.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Известно е, че социализмът в България все още няма пълноценен обзор и оценка, голяма част от възрастните изпитват носталгия към него, а младите не знаят почти нищо. Тази ситуация е рискова за бъдещето, а биографията и наследството на Георги Марков могат да помогнат много за осмислянето на тази епоха, уверени са участиците в поредицата срещи, посветени на писателя.

Румяна Еберт
"Ако прочетат младите хора неговите репортажи, те ще разберат какво е станало през тези години. С тази инициатива целим да възродим името на Георги Марков, да реабилитираме неговото творческо наследство."

Не са много хората, които са познавали писателя лично и отблизо. Румяна Еберт и Димитър Бочев са се срещали с него в различни периоди и част от споделеното бе в първо лице.

Румяна Еберт
"Тази снимка е последната му снимка, когато той напуска Мюнхен, и аз съм я правила тази снимка."

Времето несъмнено ще възстанови естественото място на Георги Марков – и в учебниците, и в общата историческа памет, убедени са хората, общували с него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна изграждането на Българския ЦЕРН
Започна изграждането на "Българския ЦЕРН"
Децата мигранти - деца с права като всички други
Децата мигранти - деца с права като всички други