НОВИНИ

От Реформаторския блок върнаха мандата за съставяне на кабинет

От ПГ на Реформаторския блок върнаха на държавния глава Росен Плевнелиев третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание. След поредица от консултации между Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт, вчера стана ясно, че сегашният парламент не е в състояние да излъчи кабинет и ще се върви към предсрочни избори. След срещата държавният глава ще направи изявление, в което се очаква да обяви следващите си действия.

bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 21.12.2016 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
Росен Плевнелиев - президент на Република България: Уважаеми г-н Христов, уважаеми представители на Реформаторския блок, добре дошли в президентската институция. Намираме се в конституцонна процедура, трети последен опит за съставяне на правителство в рамките на 43-тото Народно събрание. Искам да ви приветствам с добре дошли. Разбира се, да ме информирате какво се случи, какво е решението на Реформаторския блок, и разбира се, да набележим оттук нататък мерки за продължаване действията на държавния глава, които зависят разбира се, от решението на парламентарната група на РБ.
Румен Христов, депутат от Реформаторския блок: На мен се пада тежката задача да съобщя, че ние не успяхме да постигнем съгласие за излъчване на министър-председател в рамките на предложение от вас срок. Наистина положихме максимални усилия, не се стигна до съгласие и коректно беше да дойдем да съобщим това решение, че нямаме възможност да излъчим министър-председател.
Росен Плевнелиев - президент на Република България: Благодаря ви за усилията, които положихте. Пред очите на целия народ и цялата нация в Народното събрание по един много коректен и институционален начин вие водихте преговори. Съжалявам, че тези преговори не доведоха в крайна сметка до резултата, който аз се надявах като държавен глава. Очевидно конституционната процедура приключва и ние вървим към извънредни парламентарни избори.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Близо 2 тона кокаин задържаха край мексиканския бряг
​Близо 2 тона кокаин задържаха край мексиканския бряг
Откриха тунела Евразия под Босфора
Откриха тунела Евразия под Босфора