САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

От утре гражданите на ЕС ще имат еднакви права при купуването на стоки онлайн

Край на блокирането на географски принцип при пазаруване онлайн. Това предвиждат нови правила в Европейския съюз, които влизат в сила от утре. Ако пазаруваме от чужди уеб сайтове, кредитните карти, издадени в България, вече няма бъдат блокирани, нито ще бъдем пренасочвани към други версии на сайтовете. Европейската комисия призова всяка страна да определи кой ще следи за прилагането на регламента и как ще се оказва помощ на потребителите. Още от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:43, 02.12.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

След премахването на таксите за роуминг и възможността да пътуваме в чужбина със собственото ни онлайн съдържание, отпадането на геоблокирането е другата стъпка в посока на единен цифров пазар, която ще доведе до конкретни преимущества за хората и бизнеса.


;

Геоблокирането е ограничението, налагано от онлайн магазините въз основа на националност, местоживеене или място, от което даден потребител се свързва. От утре всички граждани в ЕС ще имат еднакви права при купуването на стоки и услуги онлайн в различни държави или при резервацията на хотели, коли под наем и продажба на билети.

Андрус Ансип - комисар по въпросите на цифровия единен пазар: От понеделник гражданите ще имат нови права, които ще им бъдат полза при коледното пазаруване.

С новите норми потребителите ще имат по-голям избор на продукти на конкурентни цени и по-добри оферти онлайн. В същото време клиентската база на бизнеса ще надхвърли националните граници и така ще се понижат административните разходи на дружествата. Новият регламент не задължава онлайн продавачите да предлагат доставка до държавата членка на клиента. Съдържанието, защитено от авторски права като електронни книги, музика, игри, софтуер, засега не попада под действието на новите правила.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започна годишният базар на Международния женски клуб
Започна годишният базар на Международния женски клуб
След проверките на пътя: Неизрядни документи и шофиране над допустимите часове
След проверките на пътя: Неизрядни документи и шофиране над допустимите часове