Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

От утре започва да действа новата наредба за обществения ред в София

Новата наредба за обществения ред в столицата започва да действа от утре. Тя регламентира ограничаването на шума в жилищни сгради, публични пространства и от строително-монтажни дейности. Според нея, гражданите, които вдигат шум между 22:00 часа и 8:00 сутринта ще бъдат глобявани. Същото важи и за нарушения от 14:00 до 16:00 часа. През почивните дни тишина ще трябва да се пази от 21:00 до 9:00 часа сутринта. Какво грози нарушителите? - обяснява председателят на общинската комисия по обществен ред и сигурност Иван Илиев, който беше гост в Сутрешния блок на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
08:56, 30.11.2018
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Старата наредба беше приета през 1992 и бяха правени няколко опита тя да бъде актуализирана. Последният опит е от 2011 г., но идеологията на тази наредба е много стара. Тя няма как да отговори на обществените очаквания, каза Иван Илиев. Той посочи, че в Столичния общински съвет са получени над 150 страници предложения от граждани с най-различни идеи какво да се забрани и регулира.

Най-масовите жалби от шума са характерни за летния сезон. Тогава има струпвания на хора, правят се масови ремонти. И заради това хората се жалват. Други жалби са свързани както с обществения ред, така и със сигурността.

"Наредба шум е опазването на тишината и спокойствието на гражданите. Шумът е сериозен рисков фактор за здравето. Именно затова ние сме се опитали в рамките на съответните забрани и ограничения да направим града по-спокоен и здравословен", каза Илиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвъд границите: Младен Петков - на живо от един американски нюзрум
"Отвъд границите": Младен Петков - на живо от един американски нюзрум
Готова ли е Планинската спасителна служба за новия зимен сезон?
Готова ли е Планинската спасителна служба за новия зимен сезон?