САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Откриха чума по овце и кози в ямболско село

Вирусът на чума по овце и кози е регистриран в три животновъдни обекта с над 700 животни в боляровското село Воден. Ветеринари от 7 области работят по евтаназиране на заболелите овце и кози. Собствениците на умъртвените животни ще бъдат обезщетени. Заболяването се проявява в България за първи път. Има ваксина срещу него, но в страната ни досега не е било необходимо да се използва.

от Румяна Стефанова
13:05, 21.06.2018
Чете се за: 00:30 мин.
Животът
откриха чума овце кози ямболско село

Предстои вземането на кръвни проби от дребни преживни животни от фермите, разположени в 10 километровата карантинна зона около огнището на заразата. Все още не е изяснено от къде е влязъл вирусът в България. Ветеринарните служби забраниха транспортирането и търговията на овце и кози в три области Ямбол, Хасково и Бургас. Уведомени са месо и млекопреработвателните предприятия. Заболяването чума по овцете и козите не е опасно за хората.

Димитър Иванов, Областен управител, Ямбол: Днес проведохме областна епизоотична комисия и се започва с евтаназиране на животните от трите обекта, от които са взети проби и има констатиран вирус. Следващите седмици, заповедта е без срок, ще продължат изследванията и в съседните ферми и в съседните обекти, в които се отглеждат животни. Надявам се всички мерки, които имаме по заповедта да бъдат спазвани от собствениците на животновъдни обекти относно и транспорта и търговията с месо и млечни продукти на територията на нашите две общини Болярово и Елхово.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Предаването Зелената линейка донесе дългоочаквана радост на младо семейство
Предаването "Зелената линейка" донесе дългоочаквана радост на младо семейство
Доналд Тръмп може да се срещне с Владимир Путин през юли
Доналд Тръмп може да се срещне с Владимир Путин през юли