НОВИНИ

Откриха ку-треска при домашни животни в благоевградското село Церово

Кози, заразени с болестта ку-треска, откриха ветеринари в благоевградското село Церово. От Областната дирекция по безопасност на храните са взели проби от домашни животни в селото, като при пет от тях резултатът е положителен. Спешните изследвания на животните са извършени след като в рамките на три седмици със симптоми на атипична пневмония са приети за лечение в благоевградските болници близо 20 души от Церово.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Спаско Попхристов
18:16, 24.03.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

От Регионалната здравна инспекция в Благоевград са взели серумни проби и от хората, които са развили белодробни възпаления. Изпратени са за анализ в Националния център по заразни и паразитни болести в София.

д-р Лена Павлова, директор на Регионалната здравна инспекция в Благоевград:
“Малко атипично тази пневмония протича. Тя е вирусна пневмония, която излиза на рентген с много добра клинична картина- няма кашлица, няма висока температура, а пък излиза една отпуснатост със силно главоболие.”

Резултатите от кръвните проби ще бъдат готови в началото на април. Тогава и от Здравната инспекция ще могат да кажат дали хората са боледували от болестта позната и като “балкански грип”. Жителите на селото са силно притеснени от болестта, която бързо се предава от животните на хората.

Маргарита Гушинова, жител на село Церово:
"Страх ни е как да не ни е. Ама не знаем какво да правим. Не знам, чедо. Викаме па да не е от фуражи. Нещо не го ядат."
Лефтер Едипов, кмет на село Церово:
“Ще вземем от утре да инжектираме животните и в същото време да направим дезинфекция на обектите на хората, където им са животните. Довечера ще се доуточним с хората, че това ще ни струва пари.”

Около 5000 лева ще струва на стопаните лечението и ваксинацията на всичките 1000 овце и кози, които се отглеждат в селото. От Областната дирекция по безопасност на храните обясниха, че най-често хората могат да се разболеят от ку-треска, когато консумират неварено мляко от заразени животни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник: Преди лидерската среща в Рим
От нашия пратеник: Преди лидерската среща в Рим
Напрегната обстановка в Кърджали преди вота в неделя
Напрегната обстановка в Кърджали преди вота в неделя