НОВИНИ

Откриха ​птичи грип във видинско село

Българската агенция по безопасност на храните БАБХ констатира ново огнище на заболяването инфлуенца по птиците /H5N8/ в регистриран животновъден обект, тип лично стопанство, в с. Косово, общ. Брегово, обл. Видин. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

bnt avatar logo
от
16:50, 19.12.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
откриха ​птичи грип видинско село

Пробите са потвърдени от Националната референтна лаборатория в изпитвателна лаборатория "Екзотични и особено опасни инфекции" към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.

Засегнатите птици в обекта са кокошки, фазани и гълъби. С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ започна прилагане на всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ са определени мерките за ликвидиране на огнището с високопатогенна инфлуенца по птиците и срещу разпространението на инфекция сред птиците в района.

При посещение на обекта вчера за изпълнение на мерките по заповедта е отбелязана липса на част от птиците. По този повод са проведени срещи с областния управител на Видин, служители на ДАНС и МВР. След като съответните институции са сезирани за случая, са организирани мерките за откриване на контактните и заразени птици.

На собственика е съставен и връчен акт за установяване на административно нарушение за неспазване на мерките за възбрана, и мерките за ликвидиране на огнище като изнасяне на заразени и контактни птици и разпространение на инфекция.

Предприето е хуманно умъртвяване и унищожаване на останалите засегнати птици в обекта и са извършени почистване и дезинфекция на дворовете и улиците в и около обекта. Определени са 3-километрова предпазна зона и 10-километрова зона за наблюдение около констатираните огнища на заболяването. В ограничителните зони няма индустриални птицевъдни обекти, а само лични стопанства.

Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. Компетентните органи извършват преброяване на птиците в тези зони.

Свикана е комисия, която със съдействие на кметовете, ще обхожда обектите за извършване на клинични прегледи, взимане на проби при съмнение за заболяване и получаване на сигнали от собственици за заболеваемост сред птиците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК потвърди за мащабна хакерска атака срещу институциите на ЕС
ЕК потвърди за мащабна хакерска атака срещу институциите на ЕС
Юнкер: Оттеглянето на Великобритания без правила ще бъде пълна катастрофа
Юнкер: Оттеглянето на Великобритания без правила ще бъде пълна катастрофа