НОВИНИ

Запазена бронзова статуя откриха в римската колония Деултум, до Бургас

Добре запазена половина от бронзова статуя откриха днес археолозите в римската колония Деултум, Бургаско. Проучвайки императорския храм, учените попаднаха на откломките на същото място, където преди време беше открита и бронзовата глава на император Септимий Север. Археолозите смятат, че ще открият всички части от статуята затрупани от стените на храма, който е бил разрушен при нападение вероятно на готите. Това би бил единствения случай в света на толкова цялостно запазена бронзова статуя от това време. Единствено камерата на БНТ видя сензационната находка

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
19:35, 29.07.2016
12693
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Статуята е с внушителни размери.. Според археолозите това са крака от бронзова конна статуя през втори- трети век и не изключват възможността дори да са от различни статуи. Откритието е направено в Храма на императорския култ, който се е упражнявал в Римската империя по това време. Предполагат, че храмът е създаден през II век.

Доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ: Страхотно е! Сега вече ще знаем по кое време е станало това, каква е атака е било, кое време. Щото тя е втори-трети създадена, а кога е унищожено това, дали е края, средата на трети, края на четвърти ли, ей сега Христо и колегите ще ни кажат.

Според археолозите това е втората значима находка след откриването на бронзовата глава на статуята на император Септимий Север преди 30 години.

Красимира Костова, директор на Историческия музей в Средец: Не е случайно, че се откриват части, елементи от бронзови статуи, защото там имаме статуарна група, представяща императори и божества. Съответно тези два крака, които открихме сега, 8 са били 9 най-вероятно на божество, защото са боси.

Заедно с бронзовите крака са открити и пет римски бронзови монети, които ще дадат възможност да бъде прецизирана датировката и на намерената част от статуята, и на времето, в което императорският храм е сполетян от катаклизма, довел до неговото разрушение.

Христо Прешленов, ръководител на разкопките: До момента имаме над един метър разрушения, под които се намира тази статуя. Монетите ще постъпят веднага във фонда на музея и оттам в лабораториите за консервация, така че първите резултати можем да очакваме най- късно до края на лятото.

Вече се предполага, че в дълбочина ще се намери нивото, на което са оказвали почит на римските императори жителите и гостите на колонията и е твърде е възможно в съседните насипи да бъдат открити и други части на тази статуя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сляп маратонец бяга с помощта на мобилно приложение
Сляп маратонец бяга с помощта на мобилно приложение
„Културата да живеем заедно“
„Културата да живеем заедно“