НОВИНИ

Строи ли се в парк "Въртопо"?

Петиция срещу застрояването на парк "Въртопо" се разпространява в социалните мрежи. Според жителите на квартал "Мусагеница" в местността започва строеж на жилищна или спортна сграда. Паркът се намира между кварталите „Младост“, „Дървеница“, „Студентски град“ и „Малинова долина“ и ежедневно хората минават през него, за да стигнат от единия в другия квартал. От Столичната община отрекоха да има строителство.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
19:00, 29.07.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

На влизане в парка, по стръмна пътека срещу блок 85 в "Мусагеница" попадаме на дънери на отсечени дървета. Повечето от тях вече са изсъхнали и стоят захвърлени на купчина. По тази пътека всеки ден минават хора, които искат бързо и прохладно да стигнат до съседния квартал "Младост". Има и осветление.

Александър Монов - жител на "Мусагеница": "Тук си беше гористо място, нормално място и сега изведнъж... Има улично осветление, което е хубаво, но това не обяснява изсичането на дърветата."

"А те изсъхнали ли са били преди да ги изсекат?"

"Не. В "Мусагеница" сме известни с таралежите. Не знам те къде ще живеят, като няма гористи места."

Според жителите на "Мусагеница" на мястото на изсечените преди няколко месеца дървета ще бъдат построени сгради. Кметът на "Студентски град" обясни, че сам е разпоредил почистването на частните терени и за незаконна сеч не може да става въпрос.

Димитър Дилчев - кмет на "Студентски град": "Там имаше тонове боклук. Там имаше клошари, а това е всъщност пътя, по който два квартала минават по моста над реката. След това беше и осветена алеята, за да могат гражданите спокойно да минават между двата квартала. Няма да скрия, че там имаше доста инциденти през миналата година."

Главният архитект на София успокои жителите на "Мусагеница", че във "Въртопо" няма да се строи, защото е част от Зоната за паркове и градини.

Здравко Здравков - главен архитект на София: "Не може да бъде реализирано такова, освен алейна мрежа, освен обслужване на парка, изграждане на детски площадки."

Предвижда се терените, които попадат в зелените територии, да бъдат отчуждени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сoва Харис: Под 50% от българите ще гласуват за президент
"Сoва Харис": Под 50% от българите ще гласуват за президент
Бомбардирано е детско отделение в Сирия
Бомбардирано е детско отделение в Сирия