НОВИНИ

​Задържаха полицаи за трафик на бежанци​

Полицаи са помагали на каналджии за трафик на мигранти. При нощна акция край Сливница са задържани 4-ма полицаи от областната дирекция на МВР в София. Те са обвинени, че са взимали подкупи от каналджии и са превозвали мигранти до сръбската граница. Събирали са своеобразна "тол-такса" - по думите на шефа на "Вътрешна сигурност" в МВР Румен Ганев. Четиримата са в ареста за 72 часа.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:44, 29.07.2016
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

4-ма полицаи от областната дирекция на МВР в София бяха задържани при нощна акция край Сливница по обвинения, че са взимали подкупи от каналджии и са превозвали мигранти до сръбската граница.

Събирали са "тол - такса" - така го нарече шефът на "Вътрешна сигурност" в МВР Румен Ганев. 4-та са в ареста за 72 часа и са привлечени като обвиняеми като организирана престъпна група. Разследването се ръководи от специализираната прокуратура.

Обвиненият като ръководител на групата Георги Жеков е задържан със 150 белязани евро. Другите арестувани са Продан Георгиев, Николай Григоров, Красимир Евтимов. Разследването започва през април, по сигнал за каналджийство.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: В рамките на разследването на специализираната прокуратура за това престъпление обаче са събрани доказателства, че лицата, които се занимават с тази престъпна дейност, всъщност си плащат регулярно на полицейски служители.

4-та са пътни полицаи, патрулирали по пътя към Калотина. Според прокуратурата в извънработно време и сами са организирали превозване на мигранти към сръбската граница.

Детелина Йотова - зам.-шеф на Специализираната прокуратура: Превозните средства се управляват от лица с така наречените "пилотни коли". Човекът, който ги управлява, плаща на полицаите, след което колите с бежанците. След това вече други лица, за които нямаме информация по това дело, ги превеждат през границата на страната в посока Сърбия.

При обиските са открити „прави" телефони, които се използват за връзка само между 2 лица, СИМ-карти, флашки, големи суми в различни валути, злато и скъпи пушки на стойност около 40 хиляди лева. Задържаните са имали и термовизионна камера на стойност 18 хил. евро, с каквато, според шефа на Вътрешна сигурност, "Гранична полиция" не разполага.

Ст. комисар Румен Ганев - директор на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР: И тези хора се прибират вечер вкъщи и си гледат децата, след като са прекарали знайни и незнайни хора. Да, може да са бежанци пострадали от войната, но виждаме какво става в Германия. Ние не се замисляме, малка държава сме, но считам, че време разделно настъпи. Това е послание и към всички честни служители, които са хиляди и си носят кръста. За сметка на тези, които не бих ги нарекъл служители, които заслепени от сребролюбие заплашват сигурността ни. Няма да го позволим!

Ганев заяви, че се взимат мерки за превенция, правят се и тестове за интегритет. Очаква се утре Специализираният съд да прецени дали да остави 4-та полицаи в ареста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха одеждите на болярите от Средновековието
Представиха одеждите на болярите от Средновековието
Колекционер на 63 години събира народни носии
Колекционер на 63 години събира народни носии