НОВИНИ

Откриха военен самолет от Втората световна война в село Марица

В навечерието на Деня на победата самолет от Втората световна война беше открит в землището на самоковското село Марица. Екипи на МВР и Военна полиция охраняват мястото. Експерти от военното министерство ще решават как находката да бъде извадена от тресавището до селото. Репортаж на Альоша Шаламанов Мая Димитрова.

bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 09.05.2018
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Преди няколко дни багерист от селото е нает да разкопае част от землището. След първите копки мъжът се натъква на части от самолет и много гилзи. Уведомява полицията, а пристигналият на място екип - военните.

82-годишният дядо Добри смята, че самолетът е е бил свален по време на Втората Световна война. Спомня си, че като бил на 8 години пасял кравите и видял битка в небето.

Дядо Добри видял и пилота, който успял да катапултира. После чул, че е открит мъртъв край Долна баня. Полковник Димитър Недялков, който е преподавател във Военната академия, предполага, че самолетът е бранил София и е управляван от български пилот.

Експерти от Военно-историческият музей огледаха мястото. Утре се очаква да стане ясно дали е необходимо районът да се отводни, за да бъде изваден самолетът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са предизвикателства пред България, за да стане част от еврозоната?
Какви са предизвикателства пред България, за да стане част от еврозоната?
Четири години след фалита на КТБ делото тръгна по същество
Четири години след фалита на КТБ делото тръгна по същество