НОВИНИ

​Открити са първи случаи на африканска чума при диви свине в област Добрич

Първи случаи на инфекция с вируса на африканска чума по свинете (АЧС) са констатирани при четири диви прасета в област Добрич. Те са отстреляни в ловно стопанство в землището на село Българево, съобщава Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

bnt avatar logo
от БАБХ
17:13, 01.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев са наложени мерки за превенция и ограничаване на разпространението на инфекцията в съответствие с действащото законодателство. Създадени са зони на ограничение, засилен е надзорът при дивите и домашните свине.

Красимир Николов, зам.-областен управител на Добрич: Пълно унищожаване в съответното заградено съоръжение на дивите свине, които са по техни данни около 60 са били на брой. В момента се правят обходи от Държавно ловно стопанство - Балчик, където попада Ловно сдружение "Зеленка" и от Районна дирекция по горите Варна. Обходи на самото съоръжение отвън, за да видят, ако има някъде пробив, компрометирана ограда да бъде своевременно затворено.

БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за АЧС при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине - в изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България. Мерките при домашни свине се вземат, за да не се прехвърля заразата между дивите и питомните животни.

На заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич днес се обсъждат мерките за контрол и организацията по изпълнението им. Биосигурността на фермите е ключов фактор за предпазване на домашни прасета от навлизане на инфекция с вируса на АЧС. Затова БАБХ напомня, че прасетата в стопанства "заден двор" трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност и да нямат контакт с диви прасета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста Викторио Александров, обвинен за двойното убийство в София
Съдът остави в ареста Викторио Александров, обвинен за двойното убийство в София
​Един човек загина при наводнение в Южна Франция
​Един човек загина при наводнение в Южна Франция