НОВИНИ

Отново безредици по време на протестите на "жълтите жилетки" в Париж

Пожарът в катедралата "Нотр Дам" през седмицата не потуши страстите на протестиращите от пет месеца "жълти жилетки", които днес отново изпълниха улиците на Париж с ултиматум към президента Еманюел Макрон. Близо 7000 са били протестиращите в столицата, където отново се стигна до безредици. В Париж са извършени над 14000 проверки и са задържани близо 200 души.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, кор. на БНР
20:12, 20.04.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

23-тото действие на "жълтия протест" отново остави по пътя си в Париж изгорели автомобили и скутери, горящи барикади и изпочупени витрини. Анархисти отново успяха да се врежат в протестното шествие въпреки усилията на полицията, която мобилизира 60000 свои служители из страната. В столицата са извършени над 14000 проверки и са задържани близо 200 души.

Протестиращите повтарят исканията си за покупателна способност и граждански референдуми, очевидно неготови да чакат отговора на президента Еманюел Макрон, който отложи обявяването на решенията си заради пожара в "Нотр Дам".

;

Зоната около катедралата беше забранена за демонстрации, а "жълтите жилетки" явно са разделени в чувствата си към инцидента и особено към щедрите дарения на френски милиардери за изгорелия храм.

Жозе Фрайл, демонстрант в Париж: "Това, което се случи с "Нотр Дам" е голяма трагедия, но хората би трябвало да са по-важни от камъните. И ако хората имаха малко повече пари, те също биха могли да помогнат за реконструкцията на "Нотр Дам".

Довечера в двора на Дома на инвалидите знаменити френски артисти и състави ще дадат благотворителен концерт за възстановяването на катедралата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди президентските избори в Северна Македония
Преди президентските избори в Северна Македония
Разследват причините за самолетната катастрофа край пловдивското село Оризари
Разследват причините за самолетната катастрофа край пловдивското село Оризари