След спецакцията в Дреновец: Разследват престъпна група за трафик на хора

Девет души са задържани при акция на Главна дирекция борба с организирана престъпност, МВР и прокуратурата във видинското село Дреновец. Разследването е за организирана престъпна група за трафик на хора, пране на пари и лихварство. Досъдебното производство е под надзора на Специализираната прокуратура.

от Анжела Каменова, БНР-Видин
18:14, 20.04.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Разследването е започнало след сигнал на Областната дирекция на МВР във Видин. Задържаните са вербували социално слаби да просят, предимно в Швеция, а схемата по която са работили е позната.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: "Уговорките са били, че ще разделят 50 на 50 придобитото от просия в Швеция, обаче в крайна сметка са получавали дребни суми, от което голяма част от тези, работници да ги наречем, не са особено щастливи. Другата, по линия на лихварство, цитата, който ми предадоха от лице, пострадало от това нещо е - взимаш сто лева и си роб цял живот."

Близки на задържаните не отрекоха за доходите си, но твърдят, че е било доброволно:

- Просим всичките. Хората дават милост.
- Как ще минат границата тези хора, ако е против волята? В чувал ли ще ги вържем?!
;

Парите от престъпната, според прокуратурата, дейност са били инвестирани в луксозни коли и моти. Затова съвместно с ДНСК и Националната агенция за приходите ще проверяват законността на постройките и доходите на задържаните.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: "Съмнявам се, че със социални помощи или с ТЕЛК и без да имаш един ден работен в живота си, можеш да построиш и да придобиваш такива сгради и да придобиваш Х-шестици и други скъпи коли."

За случая са уведомени шведските власти. Ще бъде изготвена молба за правна помощ и европейска заповед за разследване.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ВКС излезе с окончателни присъди по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората
ВКС излезе с окончателни присъди по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората
​Четирима души пострадаха при верижна катастрофа на пътя София - Варна
​Четирима души пострадаха при верижна катастрофа на пътя София - Варна