НОВИНИ

Отново липса на инсулин в област Бургас

Повече от два месеца болните от диабет в област Бургас са без инсулин. В повечето аптеки лекарството липсва, а това определено застрашава живота на диабетиците.

bnt avatar logo
от Юлияна Шопова
16:43, 17.02.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
Отново липса на инсулин в област Бургас

От декември месец диабетиците в област Бургас обикалят по аптеките, за да си купят необходимия инсулин. Той се намира трудно, защото липсва доставка на два вида от животоподдържащото лекарство. От Сдружение "Диабетни грижи" в Бургас са се свързали с фирмите доставчици, но оттам са им обяснили, че скоро доставка няма да има.

Радка Жекова, председател на Сдружение "Диабетни грижи"- Бургас: "Най- вече се каза, че част от инсулина се изтегля от пазара, за да се продава в други държави и още повече, че там се плащат по- високи цени."

Най-голям проблем с намирането на инсулин срещат хората в малките населени места и селата. Налага им се да пътуват до града, за да проверят дали в някоя аптека има наличност от лекарството.

Росица Вангелова, председател на Сдружение "Диабетни грижи"- Карнобат: "Моите хора, имам доста в отдалечени селища, много трудно от селата да дойдат сега, когато са по-нарядко автобусите."

Ако само веднъж пропуснат да си поставят необходимата доза инсулин диабетиците могат за застрашат своето здраве, и дори да застрашат своя живот.

Петя Христова: "Разбира се, че вреди, ако не си сложиш инсулин. Захарта се вдига само за няколко часа, не можеш да останеш без инсулин, това е животоспасяващо лекарство."

Диабетиците в област Бургас се надяват по-скоро да се реши проблемът с доставката на инсулин и лекарството да се намира във всяка аптека.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обезпокоителните данни за демографската картина у нас
Обезпокоителните данни за демографската картина у нас
Раздават хранителни помощи на социално слаби в Благоевградска област
Раздават хранителни помощи на социално слаби в Благоевградска област