НОВИНИ

Отново вдигат бойната авиация във въздуха

До края на март - началото на април, военният министър Красимир Каракачанов ще внесе в Министерския съвет и трите проекта - за нов самолет, машина за пехотата и кораби за ВМС. Това стана ясно на заседанието на парламентарната комисия по отбрана. Трите проекта за малко над 3 милиарда лева бяха забавени с месеци заради процедурни проблеми. Междувременно стана ясно още, че българската бойна авиация постепенно се вдига на крака, след като в началото на годината почти беше приземена.

Александър Марков
от Александър Марков
18:22, 29.03.2018
6483
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

След като на 18 януари и последният от общо 3 транспортни самолета "Спартан" претърпя авария на крилото при учебно кацане и се приземи, до 2 седмици самолетът отново ще лети, стана ясно на заседанието на Комисията по отбрана.

Анатолий Величков, заместник-министър на отбраната: Първоначалните предположения, че аварията ще струва между 3 и 4 милиона, не се сбъднаха, на практика ще имаме сума под 1 млн. за ремонта. И финализираме в близката 1-2 седмици поддръжката на Спартаните до 2021 г.

Цената на договора за поддръжка на самолетите е 17 милиона евро - тройно по-малко от първоначално исканата от производителя.

Александър Марков: "Спартан"-ите, които са най-модерните ни самолети, ще бъдат снабдени и с допълнителни системи за безопасност. Поддръжка е осигурена и за вертолетите Пантер и Кугър, а Ми-24 се ремонтират в "Терем".

Сключени бяха договори за поддръжка на 15 изтребителя МиГ-29 с РсК-МиГ за 80 милиона лева.

Анатолий Величков, заместник-министър на отбраната: Търсим подобно решение във варианта възстановяване на летателната годност и последваща поддръжка на Су-25. Към 1 януари не летяха, към момента вече 4 летят от щурмовите ни самолети.

Проектите за нов изтребител, който беше рестартиран, за машина за пехотата и кораби за ВМС ще бъдат внесени за гласуване в МС до дни.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Готови са. Да не казвам 31 март, защото е почивен ден, но амбицията ми е началото на април това да приключи.

Тече проверка на плановете за отбранително-мобилизационна подготовка в София, Самоков и Ботевград, което било стандартна процедура, обясни военният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данаил Кирилов: Антикорупционният закон е ефективен
Данаил Кирилов: Антикорупционният закон е ефективен
За кучетата и хората
За кучетата и хората