НОВИНИ

Съветът по сигурността се събира утре по слуачая "Скрипал"

Посланикът на България в Русия Бойко Коцев ще бъде изслушан утре на заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което ще бъде обсъден случаят "Скрипал". Заседанието на съвета се ръководи от премиера. В него участват министри, ръководители на специалните служби и представител на президентската институция. В парламента и днес продължиха политическите реакции за ходовете на кабинета. От ГЕРБ потвърдиха позицията за солидарност към Великобритания. От Обединените патриоти настояват темата да бъде обсъдена на коалиционен съвет. От БСП отново поискаха изслушване на премиера.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:10, 29.03.2018
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Солидарност с европейското семейство. Такава позиция и днес защитиха от ГЕРБ. А вторият човек в партията Цветан Цветанов заяви, че в противен случай страната ни може да бъде изолирана.

Според него солидарност на думи не е достатъчна, а трябват и действия. Но не отговори дали това означава експулсиране на руски дипломати.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: България трябва да бъде солидарна с Великобритания и развитите демократични общества. Това ще бъде тежко управленско политическо решение и това по Конституция е ангажимент на изпълнителната власт.

Разминаванията в позициите предизвикаха напрежение между ГЕРБ и лидера на Атака Волен Сидеров.

Волен Сидеров, лидер на Атака и председател на Обединените патриоти: България трябва да има балансирана политика. Тоест да не се правят резки ходове, да не се експулсират дипломати и да се престане с тия приказки за солидарност, все едно става дума, нещо се е случило природен катаклизъм. Надявам се силно и смятам, че г-н Борисов няма да направи такъв грешен ход - да експулсира дипломати.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Уважавам всяко различно мнение и не мога да се сърдя на Волен Сидеров, защото това е декларирано през всичките години, през които участва в политиката като лидер на Атака.

Сидеров не пожела предварително да коментира хипотезата дали Атака ще излезе от коалицията, ако се стигне до експулсиране на руски дипломати.

Волен Сидеров, лидер на Атака и председател на Обединените патриоти: Ще се консултираме, това засяга и коалицията Обединени патриоти като цяло, нужен е коалиционен съвет.

Вицепремиерът Валери Симеонов също поиска съгласуване с партньорите.

Валери Симеонов - вицепремиер: Естествено, че ние сме солидарни, но от друга страна нашата позиция трябва да е много внимателна и балансирана. От тази гледна точка позицията на НФСБ е, че докато няма данни за извършено престъпление, не е редно да се взема страна. Ако има доказано престъпление, ние не сме против експулсирането.

Другият партньор в Обединените патриоти - лидерът на ВМРО, не смята, че разногласията ще доведат до нестабилност в коалицията. Каракачанов посочи, че към момента няма данни, заради които да бъдат експулсирани руски дипломати.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и лидер на ВМРО: България на този етап няма основание да предприема подобни действия. Оттук нататък ще видим дали има нова информация, нови данни, на базата на които може да се вземе едно или друго решение. Моето мнение. Това, че не съм бил два дена в България не означава, че коалицията се клати, всичко си е наред.

От ляво днес отново настояха премиерът да информира депутатите за действията по дипломатическия скандал.

Кристиян Вигенин, БСП за България: Защото вчера бяха индикирани възможни следващи действия, които вече отиват отвъд тази, бихме я нарекли, сравнително умерена стъпка на фона на това, което се случва в редица други европейски страни.

Снощи българският посланик в Москва се върна в София.

Бойко Коцев - посланик на България в Русия: Аз съм тук по поръчение на премиера Борисов за консултации. И при всички положения след провеждането на консултациите ще отговоря на всички ваши въпроси.

Утре след изслушването на посланик Коцев на Съвета по сигурността се очаква да станат ясни следващите ходове на кабинета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват пожарната безопасност на храмовете в Благоевградска област
Проверяват пожарната безопасност на храмовете в Благоевградска област
Празнична атмосфера във Виена преди Великден
Празнична атмосфера във Виена преди Великден