НОВИНИ

Отопляват част от клетките във варненския зоопарк

Заради студеното време част от клетките на животните в зоопарка във Варна вече се отопляват. Ниските температури принудиха ръководството на зоокъта да запали печки при лъвовете, папагалите и маймуните, докато живакът в термометъра не се задържи трайно над десет градуса.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
19:07, 06.01.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Всяка зима, когато температурите паднат до отрицателни стойности, част от обитателите на варненския зоопарк се топлят с печки. Маймунките и папагалите – на ток, лъвовете – на твърдо гориво.

"Поддържаме около 20 градуса температура. Това са животните, които не понасят всъщност това студено време. Всички други животни, те са около 300 на брой общо за зоопарк – Варна, те са свикнали с този климатичен пояс", разясни Иванка Стоянова, директор на зоопарка във Варна.

Дървата за отоплението на лъвовете се осигуряват от общината, както и цялата издръжка на зоопарка.

"Когато вече е топло и на вън температурите продължат повече от 10 градуса, спираме да палим печките, но това е за лъвовете, при маймуните по до късно поддържаме печките", допълни Иванка Стоянова.

От варненският зоопарк отново призовават коледните елхи да не се изхвърлят, да се занесат при тях, за да послужат за храна на животните, а също така и за декорация на клетките им през зимата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обучават лични асистенти с евросредства
Обучават лични асистенти с евросредства
Симеоновският лифт отново е отворен
Симеоновският лифт отново е отворен