НОВИНИ

Симеоновският лифт отново е отворен

Кабинковият лифт Симеоново – Алеко вече ремонтиран и изправен. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е извършила две проверки на лифта, според които той е безопасен и може да се използва.

Мина Пенкова
от Мина Пенкова
19:06, 06.01.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Техническата повреда на лифта Симеоново – Витоша е отстранена и той отново е отворен за туристи.

"Моля още веднъж за извинение. Надявам се, че тези повреди ще бъдат изключително епизодични и редки. Взимаме мерки, но разберете, това е лифт на 32 години", обясни Радослав Пеев – Началник сектор писти и машинен парк „Витоша ски“.

Причината за аварията е блокирал лагер. Това е затруднило придвижването на кабинките в горната станция. Но по никакъв начин не застрашава безопасността на съоръжението.

У нас има 90 км въжени линии, на които Държавната агенция за метрологичен и технически надзор прави проверки всяка година. На всеки 4 години се правят и изпитвания при максимален товар. Симеоново – Алеко е една от основните връзки с пистите на Витоша през зимата.

"Изключително е натоварено и се надявам, че в скоро време ще имаме шанс да го сменим с много по-модерно и така, че когато се случи, не дай си Боже, нещо и клиентите трябва да изчакат вътре в кабинките, да не е толкова студено", каза Радослав Пеев.

Идеята е цялата ски зона да бъде построена наново, така че да има по-добра взаимовръзка между лифтовете.

"Докато не се приеме новият план за управлението, нашите ръце и както и на всички други инвеститори тук на Витоша и лифт оператори са вързани", допълни Радослав Пеев.

Със своите над 6 километра лифтът Симеоново – Алеко е и най-дългата пътническа въжена линия в България и преодолява височина над 1000 метра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отопляват част от клетките във варненския зоопарк
Отопляват част от клетките във варненския зоопарк
Проблеми с двора на Испанската гимназия
Проблеми с двора на Испанската гимназия