НОВИНИ

Отпада забраната за движение на камиони при високи температури

Забраната за движение на тежкотоварни камиони при температури над 35 градуса ще бъде напълно отменена, а спирането на тировете в почивните дни силно ще се редуцира.

bnt avatar logo
от Йорданка Бакалска
19:30, 06.06.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

За това се споразумяха на работна среща представители на Съюза на българските транспортни работници, Агенция "Пътна инфраструктура" и Пътна полиция. Камионите няма да се движат само в първия и последния ден, когато има струпване на поредица от почивни дни.

Още тази седмица се очаква да отпадне забраната за движение на камиони в летните дни, когато температурите надвишават 35 градуса. Тя няма обаче да важи за всички пътища в страната.

Александър Стамболийски, заместник-председател на Съюза на българските транспортни работници: Ние бяхме готови на компромиси. Такъв компромис беше оставането на забраната в определени участъци от пътната мрежа по желание на Пътна полиция, тъй като наистина има участъци, в които пътно-транспортните произшествия са в по-голяма концентрация и трябва да бъдем и ние толерантни с тези факти.

Въпреки това шофьорите на камиони са много доволни от новите правила за движение. Категорични са, че така значително ще се улесни работата им.

"Като те хване забраната, после паузи, всичко се разваля. Имаме срок доставки, закъсняваме и така", споделя шофьор.

;

Рокери от Русе обаче са против постигнатото споразумение между превозвачите и Пътната агенция. Според тях движението на тежкотоварни автомобили при температури над 35 градуса ще направи още по-опасен и без това осеяния с коловози път Русе - Велико Търново. А трафикът през почивните дни ще стане още по-интензивен.

Венцислав Димитров - мотоклуб "Тъндърс": Пътят не е пригоден за камионите и стават произшествия редовно, не са изключения. Трафикът от Румъния, откъдето идват туристи - движението става непоносимо.

От Агенция „Пътна инфраструктура" казаха, че към асфалта, с който се строят новите пътища и магистрали, се слагат специални добавки, които правят пътното платно устойчиво и то няма да се повреди, ако върху него се движат тежкотоварни автомобили, независимо от температурата. Това е основната причина за отмяна на забраната. По предложение на шофьори на магистралите "Хемус" и "Тракия" ще бъдат поставени пътни знаци, които забраняват камиони да изпреварват други камиони или леки автомобили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Христов: Реформаторите ще избират кандидат-президент чрез вътрешен вот
Румен Христов: Реформаторите ще избират кандидат-президент чрез вътрешен вот
“Чайка” тъне в бурени
“Чайка” тъне в бурени