НОВИНИ

Какво да правим при мълнии

И във вторник дъждовното време ще се задържи над страната. Освен временното захлаждане - в Южна България се очакват превалявания в следобедните часове. С дъждовете като че ли свикнахме, но онова което ни притеснява са гръмотевичните бури. Защо явлението е опасно и какви мерки трябва да вземем, когато започне да гърми?

Айше Сали
от Айше Сали
18:59, 06.06.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Електрически заряд и небе, нажежено за секунди до 20 000 градуса. Ето защо гръмотевичната буря съвсем не е безобидна. Освен страха от тътена заради разширяването на въздуха, типично лятното явление, може да причини материални щети и дори опасност за човешкия живот.

Мартин Славчев, синоптик в НИИМ-БАН: "На това изображение се вижда развитието на купестодъждовна облачност в Източна България. Тя обикновено е свързана с кракткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури. Не са изключени и градушки".

Обикновено сутрин имаме слънце и синьо небе. След това за много кратко време, както казват хората, се затъмнява и изведнъж започва интензивен валеж.

;

В дъжда възниква и мълнията, а причината първо да виждаме светкавица и след това да чуваме гръм, е различната скорост на звука и светлината. Например, ако гръмотевицата закъснее с 3 секунди, това означава, че мълнията е паднала на приблизително 1 километър разстояние. Едновременното проблясване и гръм означават, че мълнията е била съвсем наблизо. Ако пък бурята предстои, за да се предпазите от нея, най-добре е да намерите подслон.

Ако сте навън по време на гръмотевична буря, в никакъв случай не трябва да се криете под дърво. Тези, които са вкъщи, трябва да изключат електоруредите и да не стоят близо до прозореца.

Мартин Славчев, синоптик в НИИМ-БАН: "Много важно е да има мълниезащита и гръмоотводи. А много хора пренебрегват това нещо".

Гръмотевиците продължават и утре, а след това отново ни очакват слънчеви дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рамазан - свещеният месец за мюсюлманите
Рамазан - свещеният месец за мюсюлманите
Жители на Красна поляна готвят протест
Жители на "Красна поляна" готвят протест