НОВИНИ

След разследване на БНТ: МОН коригира бройката на двойките

Разследване на наш екип показва, че двойките от изпита по математика след 7-ми клас, за двата модула, са поне четири пъти повече от официално обявените 3881. Това означава, че първоначално обявените 14 000 двойки от изпита по математика след 7-ми клас съществуват реално. Изчезнали са само от общата бройка, която просветното министерство представи официално в петък. Това откри нашият екип, след като започнаха да излизат окончателните резултати за двойките по математика от отделните регионални инспекторати. Нещо повече, според данните, реалните двойки от този изпит ще са около 16 000.След излъчването на репортажа от Министерството на образованието се обадиха в редакцията на "По света и у нас" и съобщиха ново число: 16 856 двойки след двата модула.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:40, 06.06.2016
17424
Чете се за: 01:53 мин.
Още

Това откри нашият екип, след като започнаха за излизат окончателните резултати за двойките по математика от отделните регионални инспекторати. Те показват, че реалните двойки от този изпит ще са около 16 000.

В петък просветното министерство обяви, че двойките по математика след първия модул са 17 983. След като обаче седмокласниците решили по-добре втория, по-труден модул, общо за двата модула двойките спаднали до 3881. Това обяви самият заместник-министър Диян Стаматов.

Диян Стаматов, заместник-министър на образованието и науката: Бройките по математика са 3881 от двата модула, има ученици, които са решавали първи и втори, и двойките от двата са 3 881.
;

"По света и у нас" ще ви представи и техните резултати, когато са готови, но и сега се вижда, че числото е около 16 000 реални двойки. Защо статистиката беше подменена?

БНТ: Само Варна и София правят 3800 двойки. Те лъжат, като слагат там тези числа ли какво?
Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката: Не мога да ви кажа какво правят. Аз мога да ви повторя статистиката, тя е тъжна - 18 хиляди двойки.
БНТ: На първи модул или общ брой?
Диян Стаматов: От Националното външно оценяване. След първи модул.
БНТ: Нас ни интересува след втори, защото вие тази оценка променихте.
Диян Стаматов: Това, което вие сте наблюдавали е резултатът на областните комисии, които имат единствената пълна информация по всеки модул.
БНТ: Т.е. казвате, че 3 800 е грешно число ...
Диян Стаматов: Аз не виждам къде е в момента проблемът.
БНТ: Проблемът е, че вие подменихте статистиката за пред хората, а всъщност двойките си останаха 17,18 или по моите сметки 15, 16 хиляди.
Диян Стаматов: Не, опитахме се да кажем една много сериозна истина за пореден път.

Дали? В крайна сметка - 3881 е измислена от министерството, за да се покаже по-малък общ брой двойки или може би ще се окаже, че това са двойките само от втори модул. Министерството представи и още неверни данни. Миналата година двойките по математика общо бяха 15 хиляди или 36 % от всички оценки. В статистиката тази година обаче тези двойки са представени като само около 7%. Общо двойките тази година пък бяха обявени като 12,11%, вместо установените от нас реални около 37 % и отгоре.

;

Тоест само 3 881 деца имат окончателна двойка и не могат да кандидатстват в гимназия.

При тези данни излизаше, че министерството е подарило тройки на 14 000 деца, за да могат да влязат в по-добри гимназии след 7-ми клас. Но не се оказа така. Защото междувременно започнаха да излизат окончателните резултати за двойките по области.

Регионалният инспекторат в Пловдив обяви на страницата си окончателно 1700 двойки по математика. Варна обяви по същия начин още 1112 двойки, Велико Търново - 195, Стара Загора - 869, Шумен - 579, Пазарджик - 835, Ловеч - 287. След запитване от РИО - София казаха, че техните окончателни двойки са 1900, а от РИО - София-област - 900, бройките си ни съобщиха и Плевен, Кърджали, Габрово и Русе.

И какво се получи - дотук двойките са 10 039 - число, което многократно надвишава обявеното от министерството. На пресконференции или пред журналисти обявиха своите данни за двойките и Бургас, Благоевград, Враца, Добрич, Монтана, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Хасково и Ямбол. Засега двойките, които сме сметнали са 14 953, като липсват четири области.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Променят движението заради нови ремонти
Променят движението заради нови ремонти
Откраднаха 2 тона панели за оградата с Турция
Откраднаха 2 тона панели за оградата с Турция