НОВИНИ

Японец е най-големият дарител на Алма Матер

Сигурно не знаете, че най-големият дарител на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през последните 23 години е японец.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
17:09, 06.06.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Тази сутрин професор Йохей Сасакава, учен и филантроп, беше удостоен със званието "Доктор хонорис кауза" на университета. Стипендиите "Сасакава" по линия на неговата фондация "Нипон", известни в цял свят, досега са получени от повече от 100 млади обещаващи българи в рамките на програмата за млади лидери "Сасакава". За тях на сериозни тестове се сражават десетки. Стипендиите са в областта на хуманитарните науки и отиват главно за специализации в чужбина и работа в чуждестранни библиотеки.

Професор Йохей Сасакава продължава делото на дядо си и баща си и поема най-голямата в Япония частна благотворителна организация. Създава мрежа в целия свят. Баща му Риоичи Сасакава, филантроп и основател на фондацията, който преди години беше в България, вярваше, че светът е едно семейство... и цялото човечество се състои от братя и сестри. А образованието държи ключа за мира и благоденствието на хората в света.

Самият Йохей Сасакава посвещава живота си на битката с една от най-старите болести на земята - проказата. Неговите доброволци и екипи работят по целия свят - в Африка, Азия и постигат драстично намаляване на заболяването. Прокарва в ООН резолюция срещу дискриминацията на хората, болни от проказа, и семействата им.

;

България е една от 45-те страни, в които със стипендии на фондацията му се обучават докторанти по програмата за млади лидери. В името на един по-добър свят.

БНТ: Може ли нашият свят да бъде по-добро място за живеене?
Проф. Йохей Сасакава, председател на фондация "Нипон": За да бъде Земята по-добро място за живеене, трябва да обединим хората, трябва ни воля, за да стане по-добър светът.
БНТ: Как са нашите докторанти със стипендии "Сасакава"?
Проф. Йохей Сасакава, председател на фондация "Нипон: Разбирам, че завършилите докторанти със стипендия на нашата фондация действат активно и професионално и тук и по света. Гордея се и се радвам.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мис САЩ - красавица с пагони
Мис САЩ - красавица с пагони
Германският президент няма да се кандидатира за втори мандат
Германският президент няма да се кандидатира за втори мандат