НОВИНИ

Началникът на инспектората на МЗ е получила правомерно 10 000 лв. заплата

След като преди дни стана ясно, че шефката на инспектората в Министерството на здравеопазването Пенка Белева е получила 10 000 лева заплата за месец март, днес от ведомството заявиха, че при изплащането на парите не са нарушили нито една запетая на закона. От здравното министерство обясниха, че Белева е натрупала 100 часа извънреден труд през март и затова е получила близо 7000 лева допълнително материално стимулиране. Според закона, обаче, на държавните чиновници се признава извънреден труд само в почивни и празнични дни. Излиза, че Белева не е почивала нито ден през март.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Любомир Станоев
17:43, 06.06.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Данните във фиша със заплатата на Пенка Белева са автентични, тя действително е получила почти 7 000 лева допълнително възнаграждение през март, парите са за близо 100 часа извънреден труд. Това потвърдиха от Министерството на здравеопазването. И тъй като държавните служители нямат право на извънреден труд в дните от понеделник до петък, излиза, че Белева е заработила 100-те часа през всичките 9 съботи и недели в март. Работила е дори на самия национален празник - 3 март. Причината за целия този извънреден труд:

проф. Пламен Кенаров, гл. секретар на МЗ: "Трябваше да подготвим в рамките на около 20 дни и да излезем с доклад за всички обществени поръчки от 2009 г. до 2016 г. на 147 второстепенни разпоредители, включително и МЗ. Трябваше това нещо да го свършим, това си е държавна задача. И трябваше тази справка да я приключим на 1 април".

Като Белева били още петима служители, обясни главният секретар. И призна, че Законът за държавния служител е нарушен. Защото, според закона, държавните чиновници не бива да работят повече от 30 часа извънредно на месец.

проф. Пламен Кенаров, гл. секретар на МЗ: "Е, кво да направя, сега..."
;

От министерството не пожелаха да отговорят автентичен ли, или не е фишът, който изтече в електронните медии преди дни.

Радослав Щербанов, началник на отдел "Счетоводство" в МЗ: "Аз този фиш не съм го виждал, пак казвам, за фиша не мога да кажа дали е автентичен, или не е. Казвам за данни, съдържащи се в него, че са автентични".

Освен това Белева имала да взима допълнителни пари от предходни месеци. Подаването на документите, обаче, се забавило, затова те били изчистени през март, откъдето идвала и огромната сума във фиша.

Ясен Стефанов, началник на отдел "Бюджет" в МЗ: "Ведомостта за заплата се начислява към 26-о число. Ведомостите се изготвят месец в месец и ако е на 28-о число представен, то тогава този труд ще попадне в следващата ведомост".

В крайна сметка, Пенка Белева е взела парите си правомерно. А от Инспектората се похвалиха, че заради тяхната дейност, е предотвратено изтичането на близо 13 милиона лева от министерството за 2015 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка оцеля при обстрел в Кабул
Българка оцеля при обстрел в Кабул
Променят движението заради нови ремонти
Променят движението заради нови ремонти