НОВИНИ

Рамазан - свещеният месец за мюсюлманите

От днес за всички мюсюлмани в България започва свещения месец Рамазан. В Шумен рано сутринта бяха произнесени първите молитви за пречистване на духа на вярващите. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
19:04, 06.06.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Традицията за спазването на строгия пост се пази и днес, но малко променена, заради различния ритъм на живот на съвременния човек. Затова Гюл Якуб от Шумен си спомни детството и радостта, която е носел празника за нея и сестрите й.

Гюл Якуб: Майка ни приготвяше нас, дрешки ни купуваше, трички бяхме, правеше баклава и една друга баница парена, а вечерта раздаваше колач... Ходи се на джамия. Майка ми всяка вечер през цялото време ходеше...даже и мене водеше.
;

От майка си знае, че трябва да се правят и благодеяния, защото така се пази от зло дома и семейството, опрощават се и греховете.

Туджай Джалилов, имам на Къляк джамия в Шумен: Човек, който даде ифтар на човек, който пости, той получава възнаграждение... според вярата... Най-голямата награда, която очаква човекът, това е раят.

След едномесечен пост, молитва и добри дела за вярващия настъпват три дни на веселие, срещи с близки и опрощение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа самостоятелна изложба на Петър Лазаров във Варна
Първа самостоятелна изложба на Петър Лазаров във Варна
Какво да правим при мълнии
Какво да правим при мълнии