НОВИНИ

Оценяват щетите след поройните дъждове в странджански села

От днес специална комисия от експерти на Община Малко Търново започва да оглежда и описва щетите, които нанесоха поройните дъждове на селата в Странджа. Освен наводнени къщи има засегнати животновъдни ферми, а пътищата в района са буквално изровени от водата. Жителите на село Граматиково са обявили, че ще излязат на протест с искане за бърз ремонт на пътищата, които ги свързват с Малко Търново, Царево и Бургас.

bnt avatar logo
от БНТ
11:43, 29.09.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Поройните дъждове доведоха до бързото покачване на нивото на реките Младежка и Велека. Водата е била на 10 см под нивото на този мост, а в момента тя е заляла кладенците и помпите, които снабдяват Граматиково с питейна вода.

Стефан Стоянов - кмет на с. Граматиково: "Кладенците където се снабдява Граматиково с вода бяха залети и водата беше мътна и не беше за консумация."

За 36 часа, колкото е траял валежът, тук са се изсипали над 140 л.на кв.метър. Пороите са изровили пътя към фермата на Атанас Кандев и са удавили част от животните му.

Атанас Кандев - фермер: "Тук отгоре се е сбрала вода, минала е през постройката, всичко е наводнила. Там пробих стената, да излиза да не се задържа. А тука не мога да я пробия, тя е 30 сантиметра."

Хората от Граматиково се готвят да протестират за изровените улици и пътища, защото могат да останат откъснати от света.

Илиян Янчев - кмет на Община Малко Търново: "Останаха пътищата, които са развалени и изцяло компрометирани. Имаше пътища и улици в селата, които изглеждаха като реки".
Антон Коджабашев - хотелиер: "Има туристи, които искат да посетят Странджа, но това за тях се оказва невъзможно."

Пътищата до Малко Търново и Царево са осеяни с дълбоки дупки, а преодоляването на 20-те километра до Граматиково е тежка и рискована задача, която отнема близо час. Комисията, която ще констатира щетите ще бъде готова с резултатите до 10 дни. Вече е обявена и дата за протеста- на 13 октомври жителите в Граматиково ще затворят пътя към границата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
22 души загинаха при блъсканица на гара в Мумбай
22 души загинаха при блъсканица на гара в Мумбай
Европейска нощ на учените в Икономическия университет във Варна
Европейска нощ на учените в Икономическия университет във Варна