НОВИНИ

Пада възрастта на децата, опитали наркотици за първи път

Тревожни данни в световния ден за борба с наркоманиите. България е на пето място сред страните от Европейския съюз по брой смъртни случаи сред наркозависимите до 25 години. Според Националния фокусен център за наркотици и наркомании между 20 000 и 30 000 българи употребяват хероин.Десет процента от учениците в русенските училища признават, че са опитвали или употребяват някакъв вид наркотици, някои от тях - едва на 12 години. По данни на Регионалната здравна инспекция в Русе най-разпространени сред младите са синтетичната дрога и марихуаната.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
21:33, 26.06.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Неразбиране от родителите, проблеми в семейството или в училище - това най-често русенските ученици са посочили като причина да пробват за първи път наркотик. Повечето са направили това на 15-16 години, но не е малък и броят на децата, които признават, че са пушили марихуана още на 12-сет.

Галя Тончева - психолог: Някои казват - защото са им предложили и не са успели да кажат „Не". Трябва да научим децата си да казват „Не".

Анкетата показва, че учениците най-често се сдобиват с дрога около или в училище от съученици. Мирослав Георгиев казва, че на него не са му предлагали, но е чувал от приятели.

Мирослав Георгиев: Трева, предимно, защото не е толкова опасна, така знам. За хапчета съм чувал, че употребяват, в тоалетните предимно го правят.

Според психолога Галя Тончева това е една от заблудите, разпространени сред учениците - че леката дрога не е опасна. През последните години обаче все по-често се предлагала марихуана, примесена с неясни по състав и произход психотропни вещества, водещи до непредвидими реакции.

Галя Тончева - психолог: Знаете, в Русе има случай преди няколко месеца - 8 деца приети в Психодиспансера след употреба на т. нар. „весел чай". Обикновено се използват и продават синтетични канабиноиди - това са заместители на канабиса, тъй като те не са вещества незаконни, продават се свободно… Най-често се изработват в Китай, внасят се в България, но и в България вече има данни за лаборатории - произвеждат сами синтетични наркотици.

3 400 души в България се лекуват от наркотична зависимост. Употребяващите дрога обаче са в пъти повече и мнозина от тях не търсят и не искат специализирана помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прогноза: Изборите в Испания печелят Крайнолевият съюз Подемос и социалистите
Прогноза: Изборите в Испания печелят Крайнолевият съюз "Подемос" и социалистите
Майката на едното убито от Хюриет момче: Вярвам в справедливостта!
Майката на едното убито от Хюриет момче: Вярвам в справедливостта!