НОВИНИ

Панагюрище отдаде почит към героите от Априлското въстание

В Панагюрище днес беше кулминацията на честванията по случай 141 години от Априлската епопея. На централния площад "20 април" се събраха стотици българи, за да почетат паметта на загиналите в Априлското въстание. БНТ излъчи пряко традиционният митинг-заря.

bnt avatar logo
от БНТ
21:16, 01.05.2017
6678
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Честването започна с посрещане на главното знаме на Априлското въстание и изнасяне гирлянда на славата. Президентът Румен Радев отдаде почит пред националното знаме, обходи и поздрави четирите представителни роти от Четвърти артилерийски полк в Асеновград, които са строени на площада. Държавният глава прие почетния строй от командващия зарята майор Недялко Киров.

"Тук, на този ден, преди 141 години няколко младежи с цървули и кремъклийки се обявиха за свободни, писмото от Копривщица за тях е зов на съдбата", припомни президентът Румен Радев в тържественото си словото по случай 141 години от Априлското въстание в Панагюрище.

Румен Радев, президент на Р България: След Априлското въстание не остават паметници на български победи, остават костници в Батак, в Черепишкия и Дряновския манастир. Това е въстание на осъзнатата саможертвата в името на свободата, обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове. Писателят Георги Марков ще го нарече въстание на поети. Тези луди глави са вечното вдъхновение на нова България. Оттогава измина повече от век, делят ни няколко войни, възходи и катастрофи, несбъднати идеали, но никое поколение не се отрече от тези мъченици на свободата. Те са нашите благородници, които вместо замъци ни завещаха костници. И онзи непокорен, борбен дух, който и днес гори в българското сърце. Априлското въстание е нашата непреходна митология за чистите духом, които с черешови топчета будеха духа на Европа и Русия. Поклон и вечна памет на героите от април 1876. Да живее България!
;

На централния площад "20 април" присъстваха още Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, народни представители, областният управител на Пазарджишка област, кметове на възрожденски градове, общественици и висши военни.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев ще участва утре - 2 май, в националния събор-поклонение в местността "Оборище" по повод на 141-та годишнина от Априлското въстание.

Честването ще започне в 11.00 ч. с тържествен молебен-водосвет. Димитър Главчев ще произнесе слово и ще поднесе цветя пред паметника "Оборище".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Априлското въстание е осъзната саможертва в името на свободата
Румен Радев: Априлското въстание е осъзната саможертва в името на свободата
Нова страница от историята на Априлското въстание
Нова страница от историята на Априлското въстание