НОВИНИ

Панамагейт: Банковите гиганти Кредит Сюис и Ейч Ес Би Си отхвърлиха подозренията

Кредит Сюис (Credit Suisse) и Ейч Ес Би Си (HSBC), две от най-големите институции за управление на богатство в света, днес отхвърлиха предположенията, че активно са използвали офшорни структури, за да помагат на клиенти да извършват данъчни измами, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
10:27, 05.04.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света
панамагейт банковите гиганти кредит сюис ейч отхвърлиха подозренията

Реакцията им идва, ден след като изтекли документи от четири десетилетия на панамската адвокатска кантора Мосак Фонсека (Mossack Fonseca) разкриха широко разпространена употреба на тези инструменти от световни банки от името на техни клиенти и предизвикаха серия от правителствени разследвания.

Френската финансова прокуратура обяви, че започва предварително разследване за данъчни измами при утежняващи вината обстоятелства.

Разкритите практики вероятно ще засегнат френски граждани, дължащи данъци, обясни решението си прокуратурата, цитирана от Франс прес.

Регулаторът на финансовия пазар в Швейцария (FINMA) също съобщи, че пуска в ход предварително разследване като реакция на разпространената информация, обвързваща и швейцарски банки с офшорни сделки с богати и влиятелни клиенти.

И в Испания прокуратурата започна разследване за пране на пари срещу Мосак Фонсека, обвинена в съучастие в голяма схема за избягване на данъци. Разследването се отнася само до прането на средства, собственост на живеещи в Испания клиенти на панамската фирма.

Разследване инициираха и данъчните власти в Холандия. Австралийската данъчна служба обяви, че разследва над 800 богати австралийци за евентуално избягване на данъци, свързано с фирмата Мосак Фонсека.

Индия също ще разследва твърденията, че над 500 индийци, сред които актьори от Боливуд, индустриалци и политици, са използвали панамската правна фирма, за да укриват парите си в офшорни данъчни убежища.

"Панамските документи" ще бъдат разследвани и от властите в Панама.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея може да извърши нов ядрен опит, предупреди Токио
Северна Корея може да извърши нов ядрен опит, предупреди Токио
​От лятото лондонското метро ще работи и през нощта в уикендите
​От лятото лондонското метро ще работи и през нощта в уикендите