НОВИНИ

Папка с препоръки за следващия премиер ще връчи Герджиков в края на мандата си

Подготвям една папка за следващия кабинет, който ще бъде оглавяван от бившият и бъдещ премиер Бойко Борисов. Тази папка ще съдържа много препоръки към неговия кабинет и в нея ще намерят място и проблемите на Западните покрайнини. Това каза на пресконференция в пресклуба на БТА в Босилеград премиерът Огнян Гержиков, след среща с националния съвет на българското малцинство в Босилеград. "Всички държавни маже сме длъжни да надграждаме", каза премиерът.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:47, 13.04.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
папка препоръки следващия премиер връчи герджиков края мандата

"Аз ще ходатайствам пред него да се опита в рамките на своя, вече дълъг мандат, ако не всичките, то поне част от проблемите да бъдат решавани", посочи Герджиков.

Той допълни, че сред проблемите, отнасящи се до Западните покрайнини са и тези, свързани с образованието и с икономиката. "България има и държавен интерес Сърбия да стане час по-скоро член на ЕС, тъй като това ще даде допълнителен стимул в отношенията между двете страни и нещата ще изглежда различно, след като бъдем в едно европейско семейство заедно", каза още проф. Герджиков.

Служебният премиер допълни, че е нормално да има противоречия между две съседни държави, но изтъкна, че ние не трябва да се вторачваме само в противоречията. "Напротив - ние сме длъжни да установим възможно най-добри взаимоотношения. От наша страна това се е демонстрирало многократно. Надявам се, че такова положително отношение ще усетим и когато се срещнем с вицепремиера на Сърбия - Ивица Дачич, с когото ще обсъдим двустранните отношения", каза Герджиков.

Той посочи още, че ще гарантира готовността на страната ни да помогне на Сърбия в затварянето на преговорните глави, тъй като ние вече сме минали по този път.

Пресклубът на БТА в Босилеград е първият на агенцията, извън границите на България и бе открит преди година и половина. Оттогава досега той е място за срещи и форуми, на които се поставят проблемите на хората от Западните покрайнини пред хората, които трябва да ги решат, припомни генералният директор на БТА Максим Минчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митрополит Киприан изми нозете на 12 църковници в навечерието на Великден
Митрополит Киприан изми нозете на 12 църковници в навечерието на Великден
Филмът Посоки на Стефан Командарев в официалната селекция на Кан
Филмът "Посоки" на Стефан Командарев в официалната селекция на Кан