НОВИНИ

Парад на хвърчилата в Силистра

Над 150 деца участваха в Парад на хвърчилата в Силистра. Участниците демонстрираха майсторско управление на хвърчила, летателни апарати с дистанционно управление и дронове. В инициативата се включиха и ученици от съседна Румъния.

bnt avatar logo
от Маргарита Иванова
16:27, 29.04.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

В първия празничен ден небето над Силистра се изпълни с пъстроцветни хвърчила. Повечето – ръчна изработка. Малките искрено се забавляваха, а възрастните си спомниха детските години. Иван е изработил хвърчило за своя син, който е само на 1 годинка.

- Ползвал съм план, за да го направя, от интернет, но иначе съм го ушил изцяло сам с подръчни средства - торбички от супермаркета, само самият плат е специален от стар парашут.

- А това, с което водите?

- Това е обикновена въдица. Вместо да навивам на ръка и да ми се оплита всеки път въжето, с тази макара навивам.

Хвърчилото трябва да е леко и добре конструирано, за да полети.

- Специфичното при хвърчилата е подемната сила, което означава че трябва да има вятър.

- Хващаш го, а другия държи от горе и го пуска. И бягаш...

- Трябва да тичаш срещу вятъра и другото което е че трябва да усещаш реакцията на хвърчилото – дали има опън дали се отпуска и пада...

Пускането на хвърчила е забавен и приятен повод да прекараш повече време сред природата и да се движиш. Това е и целта на инициативата.

д-р Недко Белев - фондация "Човек, природа, здраве": Искаме да увлечем децата, да се включат, да се раздвижат, да си правят хвърчила.

Сред атракциите на парада бяха самолети, летателни апарати и дронове с дистанционно управление, както и демонстрации по стрелба с лък и въздушен пистолет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С гребла по Янтра и Дунав
С гребла по Янтра и Дунав
ОП Транспорт - Постиженията на ОПТ
ОП "Транспорт" - Постиженията на ОПТ