НОВИНИ

Пловдив е домакин на Световния винен конкурс

Близо 9 000 проби на вина от 55 държави се представят на Световния винен конкурс, който се провежда в Пловдив. В престижното международно състезание, ще премерят сили и над 20 български производители. Най-добрите вина в света, ще бъдат отличени в неделя.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
15:53, 29.04.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Тежката задача да определят най-добрите вина имат 320 водещи световни сомелиери, енолози, търговци на вино и еножурналисти. Всеки от дегустаторите ще има право да оценява по 50 проби дневно.

Александър Канев, дегустатор: Това се смята, че са един балансиран брой проби, които реално могат да бъдат оценени на ден. Виното е една магия, която ни кара да бъдем дълбоко в материята. Разбира се, в края на 50-тата проба може би няма да бъдем толкова свежи както в началото, но все пак удоволствието е нещото, което ни води.

Международното жури е разделено в 59 комисии. 40 са българските дегустатори.

Васил Грудев - зам.-министър на земеделието и храните: Неслучайно се нарича Световното първенство на виното, то е такова заради качествата на дегустаторите, наистина тук са топ дегустаторите от целия свят. Те ще останат три дни в Пловдив, ще опитат и нашето вино.

Родните производители ще представят повече от 260 проби. Те са избрани от продукцията на едни от най – добрите изби в страната. От бранша отчетоха, че само за миналата година, страната ни е произвела повече от 130 милиона бутилки вино. Близо една трета от тях са реализирани на външния пазар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ОП Транспорт - 500 000 ще използват метрото когато бъде готов третия лъч
ОП "Транспорт" - 500 000 ще използват метрото когато бъде готов третия лъч
Ваксинират животните срещу заразата от нодуларен дерматит
Ваксинират животните срещу заразата от нодуларен дерматит