НОВИНИ

Протестите "нощ на крак" във Франция се разрастват

Двайсет и четирима полицаи са ранени по време на протести срещу проекта за трудова реформа във Франция на 28 април. Трима от пострадалите са в тежко състояние, съобщи вътрешният министър Бернар Казньов и призова организаторите да осъдят насилието. Протестите, наречени "нощ на крак", се разрастват.

Фани Аронова
от Фани Аронова
11:24, 29.04.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

"Ние живеем в полицейска държава" пееха по време поредната "нощ на крак" на Площада на Републиката в Париж. По данни на полицията вчера във френската столица са демонстрирали около 15 000 души. Досега хората спазваха нареждането на властите да се разотиват в полунощ, но вече се готвят за постоянна окупация на площада.

- Отначало тук имаше бежанци, те си тръгнаха, - разказва един мъж. - Започваме да се разминаваме, затова има нужда да се организираме. Някои хора призовават да вдигнем един замък, за да дадем сигнал, че ще останем тук.

Денят завърши мирно, но нощите на крак, напомнящи движението "Окупирай", вече приличат на "нощен бунт", отбелязва Асошиейтед прес. Вчера парижката полиция разпръсна със сълзотворен газ буйстващи демонстранти. Стигна се до анулиране на полети на летище "Орли". Движението се разраства в други градове. Вчера в цяла Франция са арестувани общо 124 души. Това е съпротива срещу проекта за трудова реформа, който позволява на работодателите по-лесно да наемат, но и да уволняват служители. Другата седмица законопроектът ще бъде обсъден в долната камара на френския парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво има по пазарите през празниците
Какво има по пазарите през празниците
Брошури за румънците по Черноморието
Брошури за румънците по Черноморието