НОВИНИ

Възстановиха параклиса "Свети Георги" в родопското село Дряново

Параклисът „Свети Георги” над родопското село Дряново вече посреща миряни благодарение на даренията и труда от местните хора. Той се намира в местността Герге, а до него има разкрита гробница-саркофаг, издялана в скалата, която още не е проучена.

bnt avatar logo
от Таня Матева
06:21, 09.05.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Параклисът е издигнат на 1250 метра надморска височина. Възстановен е изцяло на доброволни начала от сдружение „Родопски хайдути” и местни жители.

Нели Узунова - кмет на с. Дряново: Това е свещено място, на което доскоро имаше руини от стар параклис, който е датиран от 2-3 ти век, но вече възстановен като старите руини са вградени в новия параклис.

Всички материали за изграждането на параклиса са носени на ръце до горе, тъй като преди години до местността Герге е водела само пътечка. Сега вече има и път.

- Дотук се стига както с високопроходим автомобил, така и по кратка пътечка, която тръгва от края на селото, стига се за около 20-30 минути.

Параклисът е достъпен за всички.

Нели Узунова: Всеки може да отключи, да влезе и да се помоли. Преди години тук местните са празнували Гергьовден. Днес традицията продължава, а жителите на Дряново вярват, че светецът ги закриля.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриват изцяло Панамските документи
Разкриват изцяло "Панамските документи"
Гръцкият парламент одобри пенсионната реформа
Гръцкият парламент одобри пенсионната реформа