НОВИНИ

Истанбулската конвенция на кантар в парламента

Парламентарната комисия по младежта и спорта отхвърли Истанбулската конвенция с 9:10 гласа, а Комисията по външна политика я прие. Парламентарната правна комисия прие предложението на БСП за отмяна на разглеждането на конвенцията и отложи гласуването.

истанбулската конвенция кантар парламента
bnt avatar logo
от БНТ
16:07, 24.01.2018 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

С 10 на 9 гласа Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта отхвърли ратификацията на Истанбулската конвенция, съобщи председателят на комисията и депутат от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Славчо Атанасов

„Против“ гласуваха патриотите, Георги Марков от ГЕРБ, „Воля“ и депутатите от БСП. „За“ ратифицирането на конвенцията се обявиха представителите на ГЕРБ и ДПС.

„По принцип колегите са за защита на жените от насилие – това бе посочено като безспорен факт. Но в тази конвенция, която аз определих като красив бонбон, в който има отровен плод, се съдържат опасни текстове“, коментира Славчо Атанасов.

По думите му в Конвенцията има 5 скандални члена, които променят изцяло нейната същност. Те отварят вратата към еднополовите бракове и налагат нестереотипни роли на половете, различни от традиционно утвърдените „мъж“ и „жена“.


Същевременно Правната комисия в Народното събрание не обсъди на първо четене ратификацията на Истанбулската конвенция.

С 10 гласа "за" точката бе отхвърлена от дневния ред на заседанието.

За отлагането на спорната тема настояха от БСП, а по време на гласуването "против" се обявиха и народните представители на Обединените патриоти и "Воля".

Разглеждането на конвенцията бе подкрепено с 8 гласа "за" само от депутатите на ГЕРБ.

Документът бе внесен в парламента на 12 януари от правителството и успя да го раздели, след като 8 министри не го одобриха. За изтеглянето му се обявиха от БСП и Обединените патриоти. Президентът Румен Радев също обяви, че не е сега времето за приемането й.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елтън Джон прекратява концертните си турнета по света
Елтън Джон прекратява концертните си турнета по света
Kметът на Mладост се оплака от агресия от охранители след проверка на строеж
Kметът на "Mладост" се оплака от агресия от охранители след проверка на строеж