Парламентът обсъжда освобождаването на социалния министър Бисер Петков

В извънредна точка парламентът гласува освобождаването на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и новото предложение за министерския пост Деница Сачева. Обсъждането предизвика опозицията да коментира социалната политика на правителството. Подробности в прякото включване на Деси Маркова.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:10, 03.12.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Продължава обсъждането на тази рокада на министри.

Това, което се случи, че вицепремиерът Томислав Дончев дойде да представи новия министър.

Томислав Дончев, вицепремиер: От 2016 до 2017 г. е била заместник-министър на труда и на социалната политика. Като заместник-министър на образованието и науката госпожа Сачева отговаряше пряко за една от най-успешните политики в дейността на правителството, а именно връщането обратно в клас на над 40 000 деца.

Рокадата предизвика политически коментари. Опозицията веднага каза, че има криза в политиката, че не са провеждани добре социалните политики от ГЕРБ, за това, че 3 мандата не са успели да проведат нито една реформа.

От ДПС изразиха несъгласие с вкарването на точката за тази реформа като извънредна, защото смятат, че това противоречи на правилата и че не е било толкова спешно да се прокарва тази точка като извънредна в деня, в който се обсъжда бюджета.

Драгимир Стойнев, БСП за България: Смяната на министър подсказва криза в управленския екип на всеки премиер и държи отворена врата към политическа криза. А смяната на социален министър е категорично доказателство, че в държавата не работят много повече от една системи.
Десислав Чуколов, Атака: Не чухме какво ще бъде отношението на госпожа Сачева за отмяна на закона за социални услуги, какво ще бъде отношението на госпожа Сачева като социален министър по отношение на Истанбулската конвенция.
Хасан Адемов, ДПС: Министър Петков говореше на по-различен език. Министър Петков говореше на експертен език и неслучайно, както каза господин премиерът, неговите колеги не са искали да работят с него. Най-вероятно не са разбирали неговия език.

Валери Симеонов - Обединени патриоти, НФСБ: Аз не мисля, че трябва да се придава чак такава естествена смяна на един министър с друг. И може би, което мога да одобря във вашето изказване, е няколкото добри думи за министър Бисер Петков.


Така в парламента дебатът за това дали ще бъде осъществена рокадата и ще бъде ли подкрепен новият министър на социалната политика предстои. Засега е ясно, че БСП и ДПС категорично няма да подкрепят гласуването.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Радев: Имаме капацитет за охрана на въздушното пространство на Северна Македония
Радев: Имаме капацитет за охрана на въздушното пространство на Северна Македония
Приключи изслушването на кандидатите за председател на КПКОНПИ
Приключи изслушването на кандидатите за председател на КПКОНПИ