НОВИНИ

Приключи изслушването на кандидатите за председател на КПКОНПИ

Членовете на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси изслушаха двамата кандидати за председател на Антикорупционната комисия. И двамата кандидати залагат на превенцията. Симеон Найденов иска антикорупционно обучение в училище, а Сотир Цацаров - самосезиране по медийни публикации. Вижте повече от Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:53, 03.12.2019
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Според двамата кандидати не трябва да се създават условия за корупция. Именно по тази причина и двамата кандидати предлагат КПКОНПИ да прави анализ на законодателството и да казва на парламента кои законови текстове създават вратички за корупционно поведение на администрацията. И двамата смятат, че е необходимо и обществото да има нетърпимост към този процес, за да бъде борбата с корупцията ефективна.

Симеон Найденов дори вижда необходимост още от училище за започне антикорупционно обучение.

Симеон Найденов, кандидат за председател на КПКОНПИ: Обучението в училищата може да бъде въведено и трябва да бъде въведено, но в горните класове, може би след 10-11 клас. Тук имаше предложения обучението да бъде въведено още в началните класове. Аз не съм съгласен и не трябва да бъда съгласен. Децата в предучилищна възраст въобще не бива да чуват думата "корупция". Корупцията е лоша дума и не трябва още от малки да ги закърмяме с тази лоша дума "корупция". В по-горните класове - да.
;

Сотир Цацаров се съгласи, че в образованието трябва да има антикорупционен елемент. Той отбеляза, че в сегашното си положение в комисията, едва 7 души служители работят по темата противодействие на корупцията, а самата комисия разполага с около 500 служители. Според Цацаров другото, което е необходимо да се направи Комисията да работи повече по самосезиране. По тази причина той смята, че трябва да има и следене за публикации по отношение на корупция, конфликт на интереси и опасност от корупция в медиите.

Сотир Цацаров, кандидат за председател на КПКОНПИ: Въвеждането на постоянен медиен мониторинг. Под постоянен медиен мониторинг разбирам мониторинг, който няма нищо общо с пиар дейността на Комисията, а с правомощията ѝ по закон. Става дума за ежедневен мониторинг, подчертавам, при напълно равно третиране на всички медии като източник на информация, защото по закон именно този медиен мониторинг и източниците от публикациите в средствата за масова информация се приравняват на сигнал по чл. 47, ал. 2 от Закона. Този сигнал може да е източник за данни за корупция, може да е източник на данни за конфликт на интереси, може да идентифицира риск, който налага отправяне на предложение за антикорупционни мерки, може да дава данни за недостатъци в работата на самата Комисия, което налага задействане на съответните правомощия на Инспектората.
;

Очаква се Комисията да внесе доклад в пленарна зала и да предложи двете кандидатури за гласуване през следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът обсъжда освобождаването на социалния министър Бисер Петков
Парламентът обсъжда освобождаването на социалния министър Бисер Петков
Продължават снежните бури в САЩ
Продължават снежните бури в САЩ