НОВИНИ

Осветиха първия катедрален храм, построен у нас от близо век насам

Първата нова катедрала, построена у нас от близо век насам, беше осветена днес в Ловеч. Общата стойност на проекта е над 5 млн. лева. Строителството продължи 12 години. Храмът се оказа тесен за всички, дошли на празника. Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи първата Света литургия в новия храм, който по-рано днес беше тържествено осветен от Ловчанския митрополит Гавриил.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков оператор: Стоян Димов
19:27, 30.04.2017
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

В деня когато Църквата отбелязва неделята на светите Мироносци, които първи от всички разбират за Христовото възкресение, се осъществи мечтата на поколения православни християни от Ловеч да имат свой катедрален храм. Той носи името на светите братята Кирил и Методий, които са и небесни покровители на града. Пред БНТ Патрирах Неофит определи днешното събитие като знак, че България никога не е пренебрегвала своята вяра.

Неофит, Патриарх Български: "Виждате този новоосветен храм в Ловеч колко народ събра, дарители. Бог вижда и ще ни въздаде за нашето усилие".

Катедралата "Св. св. Кирил и Методий" е едно от знаковите дела в живота и архиерейското служение на Ловчанския митрополит Гавриил.

Гавриил, митрополит на Ловчанска епархия: "Особено много се радвам, че ми беше подарена тази панагия, която е негова. И този кръст, който днес трудно може да се купи и още повече това, че самият Патрирах Максим е служил с него и е благославял, това за нас е голяма светиня".

Именно Гавриил започва инициативата за съграждането на храма. Веднага след като е избран за митрополит, той закупува земя за катедралата през 2001 година, а четири години по-късно е положена и първата копка по времето на кабинета Сакскобургготски. Тогава правителството отпуска 100 000 лева за градежа на църквата. Голямата помощ идва по времето на кабинета Борисов, за това и двамата днес бяха сред официалните лица по време на литургията.

;
Бойко Борисов, председател на ПП ГЕРБ: "Важното е, и аз, пък и в ГЕРБ така сме разбирали патриотизма - да се правят нови катедрали, нови манастири, нови църкви и всички ние, кой колкото има, малко или много, да даде за вярата и за това да се слави Господа, защото както е казано в Евангелието, без Господа нищо не може да се направи. Бог пред нас, ние след него, България винаги ще е добре. Вместо да броим джамиите и да се правят на големи герои някои, истината е в толерантността и в това да се строи и да се гради".
Емил Велинов, директор на дирекция "Вероизповедания" - Министерски съвет: "Точната сума, с която се помогна за този храм е 658 000 лева, с което се помогна да го има този катедрален храм, необходим за Ловеч. Държава и Църква, когато работят заедно, хем е силна държавата, хем е силна и Църквата, това води и до възпитанието на поколенията, които идват след нас".

Освещаването на храма, разположен в Центъра на град Ловеч, е сбъдната мечта за хората в града. 95-годишният Стойко Делев е ветеран от войната. Откакто се помни се говорило за този храм. Не вярвал, че ще го види готов.

Стойко Делев, поклонник: "Развълнувах се при това събитие, защото то за мен е рядкост и може би няма да се повтори".

За да бъдат просветени младите, от есента в храма ще отвори врати и неделно училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Производител от Пловдивско прилага хомеопатия върху своята вишнева градина
Производител от Пловдивско прилага хомеопатия върху своята вишнева градина
Топ 5 на най-предпочитаните места от уличните музиканти
Топ 5 на най-предпочитаните места от уличните музиканти