НОВИНИ

Патриарх Неофит откри и освети ново крило в Троянския манастир

Българският патриарх Неофит откри и освети днес ново крило на Троянския манастир - манастирът, в който е ръкоположен за монах. Сградата е изградена изцяло в духа на възрожденската архитектура. Издигната е на мястото на най-старото монашеско крило в манастира, построено през 16 век. Триетажната постройка разполага с 25 помещения, създанени са и условия в нея да заседават и отсядат митрополитите.

bnt avatar logo
от Дарина Цветкова
16:53, 15.10.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Новото крило е ремонтирано в продължение на две години, а вложените средства са над милион и 400 хиляди лева. Дейностите бяха довършени благодарение на целевата субсидията, отпусната от Министерския съвет. Именно затова монасите поканиха премиера Борисов за откриването, но той не успя да присъства. По думите на патриарх Неофит, в манастира има нужда от още довършителни дейности.

Патриарх Неофит: С Божия помощ, както има намерение и дядо Сионий, има още един корпус за обновление - западното крило. И с щедрата помощ на нашата държава, с жертвената готовност на нашите хриястияни, ще се осъществи и това. И му пожелаваме на дядо Сионий нов такъв успех, както днес. Българският народ има сили, с които да отстоява в трудностите и робство, и войни, и притеснения. Всичко е преодолял. Вярваме, със силата Господна.
;

Игуменът на Троянския манастир епископ Сионий благодари на Негово светейшество за освещаването и зачитането на труда на много хора.

Велички епископ Сионий - игумен на Троянския манастир: Изграждането на тази сграда започна преди много години и с много труд и ревност всички мои предшественици градиха, строиха, а на нас се даде тази чест да стъпим в новообновеното здание, вече готово за живеене. Висока чест за всички нас и изказвам благодарност на всички тези, които са помогнали за построяването на тази сграда.

След официалната част, патриарх Неофит покани всички желаещи миряни и гости да разгледат новото крило, където хората го поздравиха за рождения му ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнкер в писмо до Борисов: Инструментът за подкрепа на бежанците е в действие
Юнкер в писмо до Борисов: Инструментът за подкрепа на бежанците е в действие
Неизвестни запалиха сметището в пловдивското село Труд
Неизвестни запалиха сметището в пловдивското село Труд